zaek_na_furna

Заек на фурна

Заешкото месо е сухо което е и причината да не може бързо да се метне във фурната, тъй като това ще го изсуши допълнително. Обаче ако е маринован правилно и ако се пече под похлупак може да се превърне в едно вълшебно ястие. Такъв е и случая с тази рецепта, която ще се превърне бързо в любима на цялото семейство.

 

 

 

 

 

 

Необходими продукти

  • 1 по-голям заек – около 2 кг.
  • бяло вино – 200 мл
  • вода – 100 мл
  • масло – половин пакетче (60 гр)
  • сланина
  • розмарин – 4-5 стръка

За маринатата

  • соев сос – 50 мл
  • ретро горчица – 1 с.л.
  • зехтин – 30 мл
  • 3-4 счукани скилидки чесън
  • червен пипер – 3 с.л.
  • брашно – 2 с.л.
  • черен пипер – 1 ч.л.
  • сол на вкус, майте предвид че соевия сос е солен

 

Начин на Приготвяне

  • Смесват се всички съставки за маринатата – сместа се получава с гъста консистенция.
  • Заека се измива и нарязва на предпочитани по големина и брой парчета.
  • Внимателно се подсушава с кухненска хартия.
  • Всяко парче се намазва тънко с масло, след което и с маринатата.
  • Подреждате заека в съд с капак за печене или в по-дълбока тава, която ще покрием с фолио.
  • Върху всяко парче се поставят по една-две ленти сланина и стрък розмарин.
  • Оставя се да се маринова за около 30-40 минути.
  • Междувременно фурната се загрява на 220 градуса.
  • Преди да сложим заека във фурната добавяме виното и водата отстрани на месото, като внимаваме да не отмие марината от месото, тъй като тя ще предпазва месото от изсушаване по време на печенето.
  • Захлупваме тавата или покриваме с фолио и я поставя във фурната.
  • Пече се на 220 градуса до завиране на течността – около 10-15 минути, след което градусите се намаляват на 180 и се пече още 1,5-2 часа в зависимост от месото. Ако заека не се е опекъл за това време, може да добавите още малко вода и да печете до готовност.
  • След като е готов, отхлупваме тавата и печем за още около 10 минути.
  • Сервираме с гарнитура по избор, най-добре със свежа салата, която ще подчертае богатството от вкус и аромат на месото.