Зелен боб: Полезни качества и начини на съхранение

Зеленият фасул е един от най-мощните регулатори на кръвната захар, помага при лечението на сърдечни заболявания, гастрит и хипертония, сваля холестерола и повишава имунитета.
Той е едно от най-старите културни растения на Земята. Най-старите семена от зелен фасул са намерени в пещерата Гутареро в Перу и са датирани от около 6000 г. преди Христа. Растението е било, познато в Централна и Южна Америка още 3-4 хилядолетия пр.Хр. Лечебните му свойства са били познати на древните китайци отпреди 1000 г. пр. Хр. Известният лечител Авицена смятал, че фасулът е полезен за белия дроб и цялата дихателна система.

Зеленият фасул е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Съдържа незаменими аминокиселини – аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, които влияят върху основни процеси на обмяната на вещества и имат значение за растежа и развитието на организма. За да запазите хранителните му качества, трябва да го съхранявате правилно. В прясно състояние може да престои в хладилник няколко дни, без това да влоши качеството му. Поставен в найлонови торби, не омеква. Необходимо е да знаете, че зеленият фасул се измива преди употребата му в студена вода, а не преди съхранението му. Може да се наложи да го потопите няколко пъти, за да премахнете всички нежелани примеси. Почистете и нарежете зеления фасул непосредствено преди обработка, тъй като преждевременно нарязаните зеленчуци губят хранителни вещества много по-бързо от целите.

За да съхраните зеления фасул чрез замразяване, е необходимо да изберете млади, нежни шушулки, с току-що образувани зърна. Преди да го приберете във фризера, бланширайте за 3 минути. Така се разрушават ензимите, които променят вкуса и цвета му по време на съхранение. След това незабавно го охладете в ледена вода, толкова дълго, колкото сте го бланширали. Нарежете го на 3-5 см парчета или пък го разрежете по дължината му. Опаковайте във водоустойчиви пликове или кутии за съхранение във фризер. Най-подходящи за замразяване са пликовете с вакуумно запечатване. Ако не разполагате с такива, можете да използвате и обикновени, но се уверете, че сте премахнали всичкия въздух, за да предпазите зеления фасул от изсушаване и прегаряне. По този начин зеленият фасул може да бъде съхраняван около 10 месеца. (снимка)
Консервирането на зеления фасул става под налягане. За да предотвратите разкашкването му, трябва да е малко по-узрял от този, предназначен за замразяване и консумация в прясно състояние. Свареният и охладен зелен фасул се нарежда в буркани. Залива се с горещ разтвор (80-85°С) вода и готварска сол (на 1 л вода – 20 г сол). Стерилизира се 70 мин, считано от момента на кипене.

Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят огромни количества от техните витамини и минерали. Още повече, че когато са в сезон можеш много по-лесно да намериш зеленчуци и плодове с ясен произход, дори такива гледани без химия. До тази гледна точка стигнах преди над 12 години и след като дълго време се борих с малката хладилна камера си закупихме отделен фризер. Но да се върна към зеления боб. Има много ползи от това да го хапваме, за сърцето, черния дроб, бъбреците. Диетичен е, добре влияе на храносмилателната система и е подходящ за хора с висок инсулин. Ето и как да си го съхраним във фризера за зимата.
Изберете зелен фасул, който да пресен, без петна и загнило. С малки бобчета, а когато го пречупиш с ръка, това да става лесно. Аз лично основно замразявам кръгъл боб – жълт и зелен, сортът му е “ Холандската принцеса“. Избирам него поради липсата на т.нар. конци. Разбира се си замразявам и плоския, но най-често ми се налага при почистването да премахвам тази твърда нишка.

Зеленият боб накисваме във вода за 15 минути. Това ще свали по-голяма част от праха по него. Изплакваме добре под течаща струя вода. При нужда, ако има кал по него, измиваме един по един.

Следва да се остранят ъгълчетата в двата му края (с помощта на нож). Нарязваме почистения боб в желаната големина, това обикновенно е около 4-5 см дължина.
През това време завираме около 2 литра вода. Добре е да бланшираме зеленчукът на порции, да речем от по 200 грама, за да не пада температурата на водата.
След като започне отново леко да къкри засичаме 3 минути, изваждаме боба в гевдир (голяма цедка), накисваме в хладка вода за около минута (така прекъсваме топлинната му обработка и остава по-свежо зелен) и оставяме да се изцеди добре за няколко часа.
Изцеденият и изстинал боб разпределяме в торбички за фризер или кутии, надписваме с дата и замразяваме на порции, аз лично от около 200-250 грама. Може да издържи около 1 година.
Ако веднъж го размразите не замразявайте отново

Така подготвен бобът може да се използва като основно ястие, като добавка към гювеч, за салата, за гарнитура, супа и каквото ви хареса. Аз самата съм замразявала и небланширан зелен фасул, но така трябва да се употреби по-бързо, освен това заема и повече място.

✔️ Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи - нови вкусни рецепти, отстъпки за нашата чиста храна и друга полезна информация.