Мързеливи зелеви сърми

[fbsharelike]
За 6 порции
Продукти:
1 глава кисело зеле
1 кг кайма
250 гр. ориз
1 глава лук, олио за задушаване
½ консерва домати на кубчета, черен пипер, заатар, червен пипер
Приготвяне:
Зелето се изцежда от саламурата, изплаква се, нарязва се и се задушава за около 10 мин. в тенджера под налягане, за да омекне.
Лукът се нарязва на сетно, задушава в олио докато омекне, прибавя се изчистеният и измит ориз, и се запържва до прозрачност. Прибавят се доматите с повече доматен сок, добавя се и малко вода, за да не загори, бърка се докато оризът омекне, дърпа се от котлона и към тази смес се прибавя каймата.
Разбърква се енергично, докато стане хомогенна маса, подправя се с черен пипер, прибавя се подправка по вкус /заатар – кориандър, кимион, мащерка, сусам, сумак и др./.
В намазана с олио тава се слага половината от задушеното зеле, отгоре се слага цялата плънка с каймата и най-отгоре се покрива с другата половина от зелето. Наръсва се с малко олио и червен пипер и се пече до готовност на 180 град. фурна за около 1 час.
При сервиране се нарязва на парчета. На вкус е като сърми, на вид – като мусака.