Мързеливи зелеви сърми

[fbsharelike]

 

За 6 порции

 

 

 

 

 

Продукти:

1 глава кисело зеле

1 кг кайма

250 гр. ориз

1 глава лук, олио за задушаване

½ консерва домати на кубчета, черен пипер, заатар, червен пипер

 

Приготвяне:

Зелето се изцежда от саламурата, изплаква се, нарязва се и се задушава за около 10 мин. в тенджера под налягане, за да омекне.

Лукът се нарязва на сетно, задушава в олио докато омекне, прибавя се изчистеният и измит ориз, и се запържва до прозрачност. Прибавят се доматите с повече доматен сок, добавя се и малко вода, за да не загори, бърка се докато оризът омекне, дърпа се от котлона и към тази смес се прибавя каймата.

Разбърква се енергично, докато стане хомогенна маса, подправя се с черен пипер, прибавя се подправка по вкус /заатар – кориандър, кимион, мащерка, сусам, сумак и др./.

В намазана с олио тава се слага половината от задушеното зеле, отгоре се слага цялата плънка с каймата и най-отгоре се покрива с другата половина от зелето. Наръсва се с малко олио и червен пипер и се пече до готовност на 180 град. фурна за около 1 час.

При сервиране се нарязва на парчета. На вкус е като сърми, на вид – като мусака.

murzelivi sarmi