Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Пълнен шаран с лук и орехи

Никулден е един от най-големите зимни празници в календара на българите.
По традиция на масата трябва да има риба, обикновено, това е шаранът, тъй като според поверието, той е слугата на Св. Никола.
Днес ще Ви покажем една страхотна рецепта за пълнен шаран с лук и орехи – много семпла, традиционна и изключително вкусна, която може да приготвите не само на светлия празник.
Необходими продукти
- 1 голям шаран – около 2 кг
- 2 ч. ч. почистени орехи
- 5-6 средно големи глави кромид лук
- 2-3 лимона
- 1 връзка пресен магданоз
- 5-6 с. л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- 1/2-1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне
- Почистете шарана много добре от вътрешностите и най-вече люспите. Измийте го внимателно със студена вода от вътре и от вън.
- Подсушете старателно и го окъпете от всички страни с лимоновия сок. Посолете отново от вътре и отвън и оставете да поеме от сока за около час-два.
Лука се нарязва на ситно – кубчета с големина около 1 см. - Магданоза също се наситнява.
- Препоръчвам да нарежете с нож орехите, но ако нямате време и не Ви се занимава ги минете през блендер, стига да останат по-едри, за да се усещат в плънката.
- В тиган сгорещяваме мазнината и задушаваме лука докато омекне.
- Добавяте орехите, сол и черен пипер на вкус и задушаваме за кратко.
- Отмествате от котлона, добавяме магданоза и разбъркваме добре.
- Шарана се напълва с приготвената плънка и се зашива. Може да затворите и с дървени клечки за зъби.
- На дъното на тавата се подреждат дървени шишета в решетка, с цел да не залепне шарана докато се пече. Но може и да подредите нарязан на шайби лук.
- Поставяте внимателно шарана върху решетката и с остър нож направете разрези по повърхността на рибата, за да се опече по-добре. По желание в прорезите може да сложите резенчета лимон.
- Рибата се полива със зехтин.
- Останалата плънка се разпределя покрай шарана. Добавете малко вода и зехтин и покрийте с алуминиево фолио.
- Пече се в загрята на 220 градуса фурна за около час.
- След това махнете фолиото и върнете във фурната за още 20-тина минути, за да получи златиста коричка. Ако е необходимо, налейте още вода ако е необходимо, за да не загори плънката.
- Поднася се цял с гарнитура по желание.
Шаранът става най-вкусен, когато рибата е прясна и качествена.
Купете сега от Моята Ферма – 100% сигурно качество и вкус.