Доставка на Пасищно прасенце от ферма „Кулев“

Събираме заявка за доставка на цяло или 1/2 Пасищно прасенце от породата Източнобалкански (черни) свине. За да се сдобиете с уникалния вкус на отгледаните от Кульо Кулев прасета е необходимо да съберем заявки за поне 5 животни. Те ще бъдат ври Вас след 20-25то число на месеца.

Свинете се отглеждат  в Източния Балкан, в землището на с. Веселино, общ. Смядово, Шуменско. Движат се свободно в природата, на стадо, а в есенно-зимния сезон се хранят предимно с жълъд. През останалото време – с корени, гъби (понякога и с трюфели, които те сами намират) с горски плодове. Не се ваксинират, не им се дават абсолютно никакви лекарства, хормони и т.н. Ако се налага да се дохранват (поради липса на достатъчно храна в природата заради неблагоприятен климат през годината), се подбира зърно от местни производители. Изкуствени, подправени фуражи не се дават.

Месото на животните, предвид това че се движат доста е с различни вкусови качества от познатото ни от супермаркетите. Като структура е мраморно. Това ще рече, че животните НЕ трупат дебел слой сланина под кожата, както при други европейски аборигенни породи, а мазнината е разпределена между по-тънкия слой сланина под кожата и отделни мастни влакна между месото (подобно на това на Иберийските свине, от които в Испания се произвежда Хамон). Сланината е зърнеста и при обилна жълъдна паша добива бледо жълтеникав оттенък.  Отново заради подвижността си и това, с което се хранят животните, месото им е с доказани диетични свойства. Съотношението на Омега 3 и Омега 6 мастните киселини в него е под  1:4,8. Месото на животни от тази порода е било основната съставка на някогашната „Смядовка луканка“, произвеждана във „Фабрика Глиган“, гр. Смядово.

Предложението на Ферма „Кулев“:
Обезкостено месо от 1/2 прасе (12-18 кг). Половинките са симетрични лява и дясна и включват Св. врат, Св. бут/преден/, Св. филе, Св. ребра, Св. бут/заден/, Св. джолани.

Доставя се в разфасовки от по 2-3 кг., надписани по вид на месото, готови за съхранение във фризер.

Месото е белено, със свалена сланина. Цената е 16,50 лв./кг.

Могат да се поръчат допълнително и черен дроб, бял дроб, сърце, език, бъбреци, далак поотделно или комбинация от тях. Цена – 12.50 лв./кг.

Поръчка на прасета правим само при събрани доставки за между 5 и 10 животни.

Животните се колят в оторизирана, лицензирана кланица за клане на прасета специално от тази порода в гр. Велики Преслав. Месото се изследва за трихинелоза в Изпитвателна лаборатория към Областна дирекция по безопасност на храните Шумен.

Svine1
Svine1

 

Пасищно прасенце 1
Пасищно прасенце 1

 

 

Пасищно прасенце
Пасищно прасенце

 

 

Пасищно прасенце
Пасищно прасенце