Пресен Шаран за Никулден

За тези от Вас, които държат да имат шаран на Никулденската си трапеза събираме заявки за пресен шаран, който ще доставяме непосредстевно преди празника.

Рибарникът е частна собственост на Станимир Димитров, който се занимава с отглеждане и развъждане на риба от 1999 година. Намира се в с. Оселна, общ. Мездра, китно селце в прекрасното Искърско дефиле.

От малък Станимир мечтае да гледа риба. Признава си, че не е добър ловец с въдица, затова на мястото на градината си прави Рибарника. Водата е планинска, течаща постоянно, с голяма мекота 9,5%, много чиста и затова рибата има този уникален вкус и няма мирис на тиня.

Рибите хвърлят хайверът си през Декември и Януари, след това Станимир отделя мъжките от женските риби и той преценява дали  и кои риби са горови да пуснат хайвера. След това хайверът се разбурква с патешко перце, слага се в инкубатора на специална температура и след 10 дни стават рибките. На 15-17 ден започва да ги захранва по 7-8 пъти на ден. Ако е лоша/люта зимата рибата не се пипа и затова няма и за продан. Въпросът е, казва Станимир, да влиза и излиза вода под леда. Ако рибата хване някоя болест 50-90% от нея умира.

Технологията за отглеждане на риби си я е набавил сам от книги, разкази на рибари и специалисти в областта.