Защо да включим бататите в менюто си?

Батати – витаминозна бомба

 

Ако все още не сте включили сладките картофи в меню си, време е да го направите. Бататите съдържат букет от витамини и антиоксиданти. Те са богати на витамин А, витамин В5, витамин В6, тиамин, ниацин, рибофлавин, калий, мед, фосфор, атиоксиданти, натрий, калций, желязо и растителна захар, каротин. Този зеленчук не съдържа мазнини, а калориите са по-малко, отколкото в обикновените, но захарта е повече.

Този зеленчук има сплесната и продълговата форма. Ядат се както корените, така и листата му. Има сладникав вкус, подобен на тиква и морков.

Бататите известни още като сладки картофи, са по-диетични и по-здравословни от обикновените картофи. Най-доброто им качество обаче е това, че могат да се приготвят без мазнина.

Полезни са за очитебогати са на бета-каротин – вещество, което помага за предотвратяване и забавяне на прогресията на катаракта.

Сладките картофи са богати на магнезий, важен за производството на енергия за организма. Магнезият е необходим и за функцията на кръвоносните съдове, костите, сърцето и мускулите.

Бататите подпомагат отслабването, тъй като са бедни на мазнини и калории, но съдържат голямо количество фибри, които засищат за дълго време. Въглехидратите във сладките картофи се усвояват бавно от организма и това ги прави подходящи за хора с диабет, а фибрите помагат за поддържане на нивото на кръвната захар.

Бататите са богати на калий, който помага да запазите електролитния баланс на тялото си. Калия в организма влияе благоприятно на кръвното налягане, което е превенция срещу инсулт и инфаркт.

Отразяват се добре на кожата и косата, тъй като съдържат Витамин А  и витамин С, които помагат и за предпазване от вредното въздействие на слънцето.

Сладките картофи са много полезни за бременни жени, тъй като са богати на фолиева киселина.

Антиоксидантите, които съдържат бататите помагат на организма да се справи с редица здравословни проблеми като астма, артрит, подагра и др.

Хранителната стойност за 100 гр. батати е 114 kcal, протеин – 1.7 гр., въглехидрати – 25,6 гр.