Прасковите – символ на здраве и дълголетие

Праскови

Произхождат от Китай и са смятани за райски плод на безсмъртието.
Ароматен, вкусен и сочен плод, който лесно се усвоява от организма.
Най – много полезни и ценни вещества се съдържат в добре узрелите, леко меки праскови.

Състав

Прасковите имат силни лечебни свойства, богати на желязо, калий, фосфор, мед, манган, цинк, магнезий, селен, фолиева киселина, лимонена и ябълчна киселини, етерични масла. Прасковите са с високо съдържание на витамини от групата В, витамини РР, Е, К. Съдържанието на прасковите е 90% вода, 6-14 %  захари, 8 % пектин, 15 мг% витамин С и 0,8 мг% е каротин.

100 г праскови съдържат: протеини – 1г, въглехидрати – 8г, вода – 89г, мазнини – 0г, калории – 39.

Препоръчваната доза е пет праскови на ден.

Какво лекуват прасковите?

Срещу стрес и депресивни състояния – прасковите изобилстват от витамини от групата В, които успокояват, неутрализират стреса, повдигат настроението и подобряват съня.

При спад в имунната система – прасковите действат унищожаващо върху болестотворните бактерии и вируси и така укрепват защитните сили на организма.

Анемия – прасковите съдържат желязо, което лесно се усвоява от организма и стимулират образуването на хемоглобин.

Проблеми със стомаха – прасковите съдържат разтворима целулоза, която подобрява храносмилането и перисталтиката на червата. Възпрепядстват газообразуването и образуването на киселини. Прасковите засилват секрецията на храносмилателните жлези, улесняват смилането на по-тежките и мазни храни, предотвратяват гаденето и повръщането, засилват апетита.

Проблеми със сърцето и високот кръвно налягане – прасковите имат високото съдържание на калий, който има благоприятно действие при аритмия и нарушен сърдечен ритъм. Прасковите имат леко диуретично действие и се препоръчват на хора с високо кръвно налягане.

Антиоксидантно действие – прасковите съдържат голямо количество витамин С, който забавя стареенето и неутрализира свободните радикали.

За млада и кожа и свеж тен – благодарение на плодовите киселини, които съдържа се запазва влагата в клетките и отстранява мъртвите клетки.

Редовното консумиране на праскови влияе положително при подагра, ревматизъм, бъбречни и чернодробни заболявания, проблеми със жлъчката.