Няколко съвета за добре сготвено агнешко.

Знаете ли как се готви агнешко?

Вкусът на добре приотвеното агнешко месо е специфичен, комплексен и божествен. Месото е много сочно и крехко отвътре, а коричката ароматна и хрупкава.

Кои части как се приготвят?

Когато печете агнешко не се добавя течност. Затова нежното месо е подходящо за печене като филе, бутче  котлет. Ако решите да задушавате агнешкото – плешката, врата и коремната част са най-подходящи.

С какви подправки се подправя?

Агнешкото е доста ароматно месо и не са му необходими много подправки. Най-подходящи са – джоджен, риган, калоферче, мащерка, майоран, розмарин, кориандър и чесън.

Как се подправя?

Има два варианта.
Първият е – изчиствате месото от жилки и ципи и натривате с малко мазнина по цалята повърхност с подправките, които сте решили. Опаковате месото с фолио и го прибирате в хладилнка за една нощ, за да поеме хубаво аромата.

Вторият е шпиковането, при което с върха на ножа се правят малки нарези и в тях се слагат чесън и свежи подправки. Малко престоява месото и се пече веднага.

Много важно нещо за агнешкото е никога да не се соли предварително, а непосредствено преди печене, защото предварителното осоляване ще го изсуши.

Как се пече?

Ако съхранявате месото в хладилника трябва да се извади предварително на стайна температура, за да се изпече равномерно.

Температурата и времето за изпичане зависи колко е мазно месото.
По тлъстото се пече на температура 170 градуса по продължително време, за да се разтопи бавно мазнината и месото да стане крехко и сочно.
За средно изпечено агнешко са нужни 30 за всеки 500 гр месо.
По-постните части се пекат 15 мин. на 220 градуса, след което се допичат на 175 градуса по 25 мин на всеки 500 гр месо. Не трябва да се прекалява с печенето, за да не се изсуши.

Когато е изпечено вече агнешкото му е нужна почивка от 20 мин покрито с фолио. Това е нужно, защото през това време се покачва температурата във вътрешността, мускулните влакна се отпускат и соковете от печенето ще попият навътре.