Какво да сготвим с останалите яйца от Великден

На Великден почти всяко домакинство се презапасява с количеството боядисани яйца. Поради това, след празниците се сдобиваме с дузина яйца, с които се чудим какво да правим. Тук ще намерите няколко практични и вкусни идеи какво да правите с остатъка от великденските яйца:

Закуска – Оползотворете яйцата, като приготвите вкусна закуска за вас и семейството ви. Вместо отново да се впускате в готвене и след празниците, нарежете една франзела на филийки, които леко намажете с масло или зехтин всяко парче.

Великденски яйца
Наредете отгоре резен домат, парче яйце и резен моцарела. Филийките се пекат в умерена фурна за около 5 мин, докато се разтопи моцарелата.

Обяд – Обедното меню също е подходящо за оползотворяване на яйцата. Можете да си приготвите вкусни сандвичи от пълнозърнест хляб с яйчна салата или с пастет от варени яйца, крема сирене и малко майонеза. За по-добър вкус добавете и листа от марули към сандвича.

Предястие с яйца
Ордьоври – Ордьоврите, които могат да се приготвят с варени яйца, са изключително много. С малко въображение можете да направите изключително закачливи и интересни патенца, пиленца и мишлета, както и да приготвите красиви цветя от тях.

Декорирайте с майонеза и подходящи подправки. Рецептите за фаршировани яйца могат да добият апетитен и по-различен вкус, ако вложите малко въображение.

Салата с яйца
Салата – Видовете яйчени салати са изключително многобройни. Варените яйца правят изключително добра комбинация със сосове и зеленчуци.

Направете салата от яйца, марули и риба тон, като може да добавите синьо сирене и крутони. Те си подхождат и с пресен лук, маслини и краставици, както и като „гарнитура“ към гуакамоле или сос песто.

Мезе – Маринованите в оцет, сол, лук, подправки и вода яйца са перфектното бирено мезе. След като се залеят с марината, яйцата се оставят 1 вечер на тъмно и хладно. Специалитета се яде на другия ден.

Палачинкова торта – За палачинковата торта са ви необходими 3 великденски яйца, кисели краставички и шунка. Продуктите се редят между блатовете от палачинки, а отгоре се залива с майонезен сос, с който покриват палачинките. Солената торта е подходяща както за предястие, така и за основно ястие.

Освен тези рецепти, останалите великденски яйца могат да се включат във всяка рецепта, позволяваща това. Финални съставки към вкусни зеленчукови супи или като добавка към месни специалитети, като руло Стефани, плънки и други – варените яйца няма да останат неоползотворени.

Източник: http://gotvach.bg/