Как да оползотворим остатъците от Великденската трапеза

Как да оползотворим остатъците от Великденската трапеза

Великден мина и започва царството на остатъците от трапезата

Тази история ви е позната, със сигурност. Посрещаме един от най-светлите християнски празници – Великден, в компанията на семейство и приятели и отрупана трапеза с апетитни ястия, които дълго сме планирали и приготвяли. Всяка година по същото време – след приятните емоции започва прибирането на големи количества храна и чуденето какво да правим с тях, така че да не ни втръсне от яйца, козунаци и агнешко. Всъщност, всичко, което ни е останало, можем да преобразим в нови апетитни хапвания без да влагаме отчайващо много време или усилия точно по празниците или дори в първите работни дни след тях. А домашно приготвената храна заслужава специално уважение и затова не си помисляйте да изхвърлите и трошичка. Ето и нашите апетитни предложения за практично и вкусно използване на остатъците от Великденската трапеза.

Започваме с две предложения за останали парчета агнешко без да имаме претенции към формата и вида им:

Агнешки винен кебап

Задушете в мазнина и вода една глава лук, два моркова и селъри, нарязани на дребно, за около 5 минути. Добавете две смачкани скилидки чесън и 500 г доматено пюре и задушете за още минута. След това добавете парчетата агнешко и гответе още 5 минутки. Добавете половин чаша червено вино. Оставете да се редуцира без капак за около 5 минути, добавете малко вода и подправки – розмарин, риган, мащерка, сол, черен пипер, може и лют пипер. Похлупете и оставете да къкри на слаб огън за 30-40 минути. Можете да сервирате със сварен бял ориз или варени мачкани картофи.

Сандвичи със студено агнешко

Без никаква предварителна подготовка можете да си приготвите апетитен сандвич с всичко, което ви е останало от Великденската трапеза. Ето и нашето предложение: върху филии хляб намажете майонеза и горчица (ако обичате), наредете тънки резени кашкавал, можете да добавите от останалата зелена салата или да нарежете пресни или кисели краставички, добавете малко пресен или кромид лук, резени домат. Добавете и парчетата студено агнешко и затворете сандвича. Да ви е сладко.

Едва ли има дом, в който да не останат поне 10-тина боядисани яйца, че и повече. Вместо да ги преглъщате все по-трудно, можете да ги внедрите в

Пикантен хумус с яйца

Задушете 200 г спанак в масло за 2-3 минути. В купа, удобна за пасиране или купата на блендер смесете две сварени яйца, 1 лъжица сусамов тахан, 1 скилидка чесън, лимонов сок, сол и черен пипер и лют пипер. Пасирайте и хумусът е готов да придаде великденски чар на филийка хляб.

Сандвичи с варено яйца и кашкавал

Този сандвич е едно изключително добро попадение, не пропускайте да опитате. Намажете филийска с масло, наредете шайби варено яйце и покрийте с кашкавал.

Запечете сандвича във фурната и поръсете с шарена сол, чубрица или друга любима подправка. Можете да добавите и краставичка или домат.

Сега си признайте колко козунака купихте и колко получихте. Не са малко, нали? Козунакът за Великден е като елхата за коледа – не можем без тях, но после се чудим какво да ги правим. С нашите предложение ще се хванете, че купувате козунак и извън Великденския период, ето защо:

Лесен сладкиш със стар козунак

Една класическа и много лесна рецепта е за този лек и ароматен сладкиш. Наредете парчета стар козунак в кексова форма и залейте със смес от 500 мл мляко, 2-3 яйца, ванилия, захар, какао (по желание). Можете да добавите отгоре и сладко от любим плод. Изпечете във фурна на 200 градуса за 30 минути.

Чийзкейк без печене със стар козунак

Можете да приготвите този 5-минутен чийзкейк в един голям съд или в отделни чаши. Сложете на дъното парчета козунак. Покрийте с крем от маскарпоне, крема сирене, захар или мед и ванилия. Завършете с плодово сладко. И готово – една от рецептите, с които изглеждате супер Шеф, а не сте си пропиляли свободните часове в кухнята.