Коледни меденки

Коледни меденки

И видът им и ароматът им е Коледа.
Няма нищо трудно в направата им, страшно е забавно, единствено отнема малко повече време от обичайните ни рецепти за 5-10 минути. Но пък си заслужава емоцията, удоволствието, спокойствието, което носи украсяването, особено ако ги споделиш със семейството – от направата до хапването.
Необходими продукти:
* 2 и 2/3 чаши брашно
*1 лъжичка сода
*2 лъжички коледна подправка
*1 яйце
*100 г масло
*300 г мед
За глазурата:
*2 белтъка
*350 г кафява захар (смляна на пудра)
Приготвяне:
1.Разтапяме на водната баня меда и маслото и оставяме да изстине.
2.Пресяваме брашното, содата и подправката.
3.Разбиваме яйцето с маслената смес и добавяме към брашнената смес.
4.Месим маслено тесто и го разточваме между два листа хартия за печене. Изрязваме формички (може и само топчета или други лесни форми).
5.Печем в загрята фурна на 180ºC с вентилатор 7-8 минути всяка партида.
6.Междувременно приготвяме глазурата – белтъците се разбиват на сняг, а захарта – на пудра в чопър. Можеш да използваш и бял и черен шоколад, разтопени на водна баня. Глазурата се слага в пош (има ги по домашните потреби) и се забавляваме. Трябват няколко минути, за да стегне и готово.
Не се изисква майсторлък за направата на меденките, само се забавлявай и ще станат. И ще донесат още повече Коледно настроение.