Крем карамел с тиква

Необходими продукти:

тиква, нарязана на парчета с големина на кибритена кутия  (за предпочитане тиквата да е бяла или цигулка)
2 ч. ч. захар
6 яйца
1 л. прясно мляко
2 ванилии

Приготвяне: тиквата се измива добре. Срежете я и почистете от семките (най-лесно става като ги изгребете със супена лъжица). Нарежете я на приблизително еднакви по големина парчета (така ще се сготвят едновременно всички парчета. Сложете я в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете до готовност (щом омекне и леко се запече). Извадете тавата с тиквата от фурната и оставете да се охлади.

Отстранете кората и нарежете на малки парченца. Налейте прясното мляко в тенджерка и добавете захарта (ако ползвате естествена ванилия, срежете по дължина шушулката и изстържете семенцата. Сложете и тях в прясното мляко, за да освободят аромата си от топлината).

Загрейте млякото докато захарта напълно се стопи. Яйцата се разбиват на ръка до еднородност и на тънка струя добавете към тях горещото прясно мляко. В случай, че ванилията ви е синтетична, сега е момента да я добавите. Разбийте добре сместа с ръчна разбивачка. Сложете парченца тиква във всички чашки или купички. Може да прецедите яйчената смес ако искате за да отстраните пяната и евентуално недоразбит белтък, ако яйцата са много пресни. Налейте върху тиквата. Наредете чашките или купичките в тава и сложете във студена фурна. Налейте в тавата студена вода. Количеството на водата трябва да е около 3-4 см. в тавата. Включете фурната на 160 градуса и печете 50-55 минути. Поднесете вашата тиква с крем карамел когато добре се е охладила.

Да Ви е сладко!

Източник: хитринибг.ком