Нови БИО продукти в „Моята Ферма“

 

Какво е BioMe?

Първото българско биопроизводство на бадемово брашно, биосусамово брашно и бадемов тахан.
Помагаме на български биопроизводители да намерят своя поминък и да останат в Източните Родопи.
Искаме да опазим земята на Родопите от химикали.
Обичаме да катерим непознати върхове.

 

Серията включва засега :

  • Био Бадем – ядки
  • Био бадемово брашно – едро смляно
  • Био бадемово брашно – фино смляно
  • Био сусамово брашно – фино
  • Натурален шоколад с български биобадеми, 60%
1. Бадемовите ядки са отгледани в Източните Родопи в контролирано биологично стопанство
2. Брашно от български био бадем е:

  • Първото брашно от български биобадеми
  • От биостопанство в Източните Родопи
  • Получено при смилане на растителната част на ядките (експелер) в каменна мелница (след студено пресоване на суровите ядки заедно с тяхната обвивка)
  • Без глутен
  • С нисък гликемичен индекс, ниско съдържание на въглехидрати
  • С ниско съдържание на мазнини
  • С високо съдържание на протеини – 40% и фибри
  • С много витамини, като вит. Е и антиоксиданти
  • Съдържа същите есенциални мастни киселини както целите бадеми и е с високо съдържание на важни минерали като магнезий, желязо, калий, мед, манган и цинк.
  • Здравословна алтернатива на пшеничното брашно за печива и готвене
  • С 53% по-малко калории в сравнение с обикновеното бадемово брашно.
  • С увеличена трайност. Може да се съхранява без проблеми 1 г. след пакетирането му.
3. Брашно от български био сусам е:

  • От ядките на стар сорт български сусам
  • С фина текстура
  • Произвежда се, след като се извлече сусамовото олио от семето, чрез метода на студеното пресоване. Остатъчният продукт (експелер) се смила на брашно с каменна мелница.
  • Съдържание на полезни минерали – желязо, цинк и магнезий
  • Съдържа голямо количество протеини (22,8%) и аминокиселини
  • Високо съдържание на фибри (15%)
  • Абсорбира се добре от стомашно чревния тракт
  • Неутрален и специфичен вкус
  • Антиоксидант
  • Без глутен
Полезна информация:
  • Обичайна практика при конвенционалния сусам е използването на разтвор от сярна киселина за избелване на семената и снемане на обвивката. При биологичното производство семето се почиства на ръка.
  • При отглеждането на конвенционалния сусам се използват химически пестициди и фунгициди против болести, а торенето става с минерални торове. При биопроизводството се използват агротехнически практики като сеитбообръщение и използването на биопрепарати на растителна основа.
  • Защо български сусам?
  • Притежава по-добри показатели по съдържание и качество на мазнини и протеини от сортовете в Африка и Азия.
  • С отлични вкусови качества. Българският жълт сусам е крехък и много вкусен, докато белият е жилав.
  • Помагаме на хората в Родопите да не емигрират и да имат добър поминък и в България
  • При вносния сусам много често произходът е неясен, дългият транспорт от Азия и Африка води до влошаване на качеството като хранителна суровина. Индийският сусам след прибиране задължително се избелва с разтвор от сярна киселина, за да се съкрати периодът за преработка.
  • Вносният сусам често може да бъде натоварен с афлатоксини, което е един сериозен компрометиращ показател за ядките въобще. Тези токсини се дължат на това, че в тези страни няма зима. Гъбичките, които създават афлатоксините в ядките, при наличието на зимен сезон, загиват. Но когато ядките се отглеждат в условия на горещ и сух климат и след това се транспортират на големи разстояния, например в трюмовете на корабите, тези токсини се развиват в храните.
  • В България има зима и ниските температури убиват афлатоксините.