Домашно петле с масло и билки в гювеч

Необходими продукти

за ароматното масло

  • 150-200 гр. масло
  • 1 скилидка чесън – счукана
  • 1 с.л. лимон
  • магданоз
  • сол на вкус

за петела

  • 1 бр. домашно петле
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • 1 ч.л. къри
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 лимон
  • 50 мл бяло вино
  • 50 мл соев сос
  • 2-3 глави чесън

Начин на приготвяне

  • Маслото на стайна температура се разбърква добре с лимона, счукания чесън, магданоза и солта. Оставя се да престори в хладилника. Ако Ви остане, може да го съхранявате във фризер за следващо готвене.
  • Петлето се измива и подсушава.
  • Внимателно се отлепва кожата от месото. Започнете от отвора, след което е сравнително лесно.
  • Смесете в малка чашка или купичка кърито, сладкия червен пипер, сухия чесън, солта и черния пипер.
  • Нанесете ароматното масло под кожата с ръка (може и с лъжица). Започнете от гърдите, после и на гърба на петлето.
  • Подправя се отвътре и отвън с предварително смесените сухи подправки. В корема се поставя нарязания на четвъртини лимон.
  • Поставя се в подходящ съд заедно с виното, соевия сос и почистените глави чесън и се оставя да почине за поне час в хладилника.
  • В тава от огнеупорно стъкло, гювеч или друг подходящ съд за печене във фурна с капак, се нарязват картофи. Може да пробвате и със сладки картофи, но тях ги добавете по средата на печенето на петлето.
  • Поставете петлето върху картофите, долейте минимум още 100 мл вода. Захлупете с капака на съда или покрийте с алуминиево фолио.
  • Печете във фурна загрята на 200 градуса за около 15-20 минути, след което намалете на 180 гр. и печете за още около 40 минути.
  • Накрая може да отхлупите за 5 минути, за да придобие петлето приятно златист загар.

Времето за приготвяне на петлето варира. Ако то е на по малко от 11-12 месеца, ви е необходимо не повече от 40-50 минути. Обаче ако разполагате с по-възрастна птица е добре първо да я изпечете почти до готовност, преди да прибавите картофите. Или най-добре да приготвите гарнитурата отделно.