Постенето – полезно и необходимо

Временното въздържане от определен вид храни и дейности през дадени периоди от време е способ за очистване на човека и достигане на духовно и физическо съвършенство. В повечето древни култури постенето се практикува като форма на доброволно ограничаване, покаяние от зли помисли и дела или мобилизиране на духа и тялото за преодоляване на бъдещи трудности – период на хранителни и духовни пости.

В православната традиция съществуват 4 многодневни поста в годината:

  • Велик пост (великденски пости);
  • Петров пост;
  • Богородичен пост;
  • Рождественски (коледни пости).

Пости се всяка сряда и петък от седмицата, денят срещу Богоявление (5.01.), Кръстовден (14.09.) и денят на Отсичане главата на Йоан Кръстител (29.08.)

По отношение на храненето постите се приемат като период, през който хората се въздържат от консумацията на животински продукти.

В нашата традиция постите представляват лишение от месо, мляко и млечни продукти, яйца, риба, алкохол, въздържание от плътски удоволствия. Имат няколко степени на строгост: забрана само на месо, постни дни, в които е позволена риба, гореща храна с растителна мазнина, гореща храна без мазнина, студена храна без мазнина, пълно въздържание от храна. Интересно е да се знае, че безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи и други подобни) се считат за постни храни.

Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото. Основата на традицията е в т.нар. духовен пост, при който е наложително въздържание от всички грехове –  на езика, на сърцето, на мисълта и на волята.

Тъй като по време на постите изключваме белтъчините от животински произход, за да не нарушаваме баланса на организма, трябва да ги заместим с витамини, микроелементи, белтъчини и въглехидрати от растителен произход. По време на пости обикновено разрешените храни са основно от растителен произход – плодове и зеленчуци, тестени изделия, всичко, за което можете да се сетите и което не е от животински произход.

В идеята на поста има много чисто рационални елементи, свързани със здравословното хранене и пречистването на организма. За да не се изтощава твърде много тялото по време на дългите коледни и великденски пости, църквата е предвидила дни, в които е разрешена консумацията на риба. А освен това всеки пост приключва с празник, на който по-обилната и разнообразна храна възстановява и подсилва организма.

Постенето действа имуностимулиращо, подобрява съня, дейността на сетивата, подобрява паметта. Неслучайно се препоръчва ядене на постна храна при много сърдечно-съдови и белодробни здравословни проблеми.

Типичната за постите по-безсолна храна влияе отлично на бъбреците и отделителната система. Напълно възможно е по време на пости да се редуцира теглото/в зависимост от хранителния и спортния режим/.

Храните, които се консумират, са предимно въглехидратно преобладаващи – хляб и хлебни изделия, ориз, картофи, грах, боб, леща, царевица, други зърнени храни, захар и захарни изделия, зеленчуци. Храненията е добре да са разпределени между 5-6 на ден.

Как да си набавим белтъчини по време на пост? – За целта може да се използват варива – боб, грах, леща. Те са най-добрият заместител, тъй като съдържат белтъци в най-голяма степен. Хлябът също е източник на белтък, както и соята, от която има различни полуфабрикати. От соевите продукти най-познати са соевото сирене/кашкавал – тофу, соевото мляко, кълновете, соевата кайма. Като заместители могат да се използват още ориз, булгур/пшеница/, гъби, нахут, авокадо, всякакви видове кълнове и ядки – фъстъци, орехи, бадеми, лешници, тиквено и слънчогледово семе. Разнообразието е голямо, а оттук и възможните комбинации и рецепти са многобройни.

Как да постим

  • Компенсирайте липсата на животински белтъчини с много бобови култури; за да постигнете оптимален аминокиселинен баланс, комбинирайте ги със зърнени храни.
  • Ползвайте пълнозърнести зърнени храни. Те ще ви дадат много минерали и витамини от група В.
  • Набавяйте си достатъчно желязо чрез прием на храни, съдържащи витамин С, защото този витамин подобрява усвояването на желязото – грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други.
  • Хапвайте често храни, от които да си набавите калций, който организмът не получава заради това, че не се консумира мляко и продуктите му – пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.

Пийте достатъчно количеството вода (поне по 1,5-2 л на ден). Полезно е да се пие и чай, напр. шипков, който съдържа големи количества витамин С.

  • Конусмирайте разнообразна храна, за да можете да доставите на организма си всички необходими му вещества, минерали, соли, витамини и т.н.

Идеи за рецепти за постни манджи има безброй. Много от тях са широкоизвестни, като например: боб в различни комбинации, постна мусака, картофени вкусотийки, баница с праз, със спанак, с тиква; ориз в различни варианти – със зеленчуци, със спанак, с гъби; пълнени чушки с ориз и т.н.

 

Източник: http://www.bb-team.org