Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата

Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо да ги купуваме, като си имаме кокоши яйца – много по-големи и отлично познати. Който обаче е убеден, че ние сме това, с което се храним; който предпочита да приема нужните хранителни вещества и елементи не чрез съмнителни хапчета и добавки, а по най-естествения начин – чрез храната, поне е чувал какво богатство са те.

Свойствата им отдавна са известни на китайската и японската медицина. Аз лично чух за техните качества от познат, преживял онкологична операция. За поддържане статуса на организма си всеки ден той приема по едно сурово яйце, плюс това ежедневно ги яде и приготвени по различен начин.

Какво съдържат
Определят пъдпъдъчите яйца като калорийна бомба. По отношение на ценните витамини и микроелементи, те отвсякъде превъзхождат кокошите. За разлика от тях не съдържат лошия холестерол, в тях никога няма салмонела, не предизвикват алергии, тъкмо обратното – имат противоалергично действие.
Богати са на витамини А, В, В12, фосфор, натрий, калций, желязо, рибофлавин, селен, мед, хром.

За какво са полезни

Те се използват за увеличаване на апетита, стимулират храносмилането и обмяната на веществата. Помагат при запек, и мускулна слабост .

Укрепват костите намаляват ставните и мускулни болки.

Помагат при безсъние, главоболие, нарушения на нервната система, болки в мускулите, лющене на кожата, опадване на косата.

Подобрява функцията на черния дроб, подходящи са при заболявания на сърцето, при анемия.

Пъдпъдъчите яйца повишават имунитета, от който имаме още по-голяма нужда пред прага на зимата. Помагат при стрес и преумора.

Яйцата са особено полезни за деца за стимулиране на развитието им, както физически, така и психически. Изяждането на 1-2 яйца на ден е фактор за по-добра памет, стабилна нервна система, по-добро развитие и по-малко болести.

Пъдпъдъчите яйца помагат при наличието на ракови тумори. Лизозимът, съдържащ се в тях, е способен да унищожи бактериалната клетъчната мембрана, което влияе негативно на раковите образувания.

Могат да разтварят камъните от бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур.

Насищат простатата с витамини, минерали и аминокиселини, които увеличават сексуалната потентност при мъжете. Подобряват статуса на бременните жени и увеличават млякото при кърмачките.

Полезни са при високо кръвно, диабет, язви, гастрит, панкреатит, белодробна туберкулоза.

Използват се в медицината – от тях се прави лекарство против алергии и в козметиката – за укрепване на косата, подобряване тонуса на кожата, ползват се за маски за лице и коса.

Препоръчва се консумацията им в райони, където екологичната среда е влошена. На хора, подложени на радиокактивно лъчение, понеже спомагат изхвърлянето на тежките метали и отрови от организма.

Как се приемат
Може и сурови, дори се препоръчват така, защото при обработка част от полезните вещества се унищожават. Сутрин на гладно – това е добро начало на деня. Не бива да се прекалява с количествата. За хора с проблеми с черния дроб – не повече от пет на ден. Ако ще ги варим, ни трябват около 5 минути. Тяхна особеност е, че трудно се белят и чупят.

Как се приготвят
Като всички яйца – сурови, варени или пържени. Сварени те могат да са ефектна украса на салати, а и да са част от основното ястие. Например можем да приготвим кюфтета с яйца, като обвием свареното яйце с кайма и пържим. Ето и една бърза рецепта: Върху канапе от картофено пюре поставяме забулените пъдпъдъчи яйца. Гарнират се със зеленчуци, каквито има в момента. Който харесва, може да добави лъжица кисело мляко.

Източник: http://www.hera.bg/