Пълнена пуйка със сармички

Рецепта на класическо ястие за коледната трапеза

* 1 средно голяма пуйка ( около 3 кг.)
* 1 голяма кисела зелка
* 50 г краве масло
* 50 г шунка, нарязана на ситно
* 1 глава лук
* 100 г бекон
* 1 голяма ябълка
* 2 с.л. стафиди
* 2 с.л. коняк
* 1 ч.ч. ориз
* 1/2 ч.ч. вино
* 2 с.л. олио
* 3 с.л. свинска мас (или олио)
* 1 лимон
* 3 ч.ч. вода
* сол, черен пипер и ким на вкус

Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и чеен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат. Запържва се нарязания на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио. Добавя се 1 ч.ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сармички с част от киселото зеле. С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора с бял конец (или се забожда с клечки за зъби). От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон. Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок. Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути.

Сервира се с гарнитура от варени картофи и плодове отт компот от дюли, кайсии или праскови

Източник: