Пълнени чушки с боб

Рецептата за пълнени чушки с боб е традиционна за българската национална кухня. Ако сте решили тази година да пропуснете боб чорбата или яхнията на Бъдни вечер, но искате да си имате бобено ястие, то рецептата за пълнени чушки с боб е идеална за целта.

 

 

 

 

 

Необходими продукти

  • боб – 1 ч.ч.
  • лук – 2-3 глави
  • чушки –  10-12 бр. сушени или пресни
  • олио/зехтин – 5-6 с.л.
  • джоджен – 1 ч.л.
  • червен пипер – 1 ч.л.
  • сол на вкус
  • смин (сминдух) по желание

Начин на приготвяне

  • Накиснете боба от предната вечер. Изхвърлете водата в която е киснал. Сложете го да заври и първата вода се излива. Добавете нова вода и варете, докато поомекне, но не до пълна готовност.
  • Междувременно обелете и нарежете лука на ситно.
  • Ако използвате сушени чушки, ги залейте с топла вода, за да набъбнат, а ако са пресни просто ги изчистете от семките.
  • В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото/зехтина и задушете наситнения лук докато омекне.
  • Добавете полусварения и отцеден от водата боб и бъркайте около 3-4 минути.
  • Добавете подправките и сол на вкус и свалете от котлона.
  • С чаена лъжица напълнете чушките с бобената смес и ги подредете в тава. Ако Ви е останал плънка я разпределете край чушките.
  • Добавете около 1 чаена чаша вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.