Самоса с картофи и кайма

Самоса с картофи и кайма

Самоса е индийско ястие, традиционно приготвяно с ориз или други зърнени, много подправки, пържено в маслена баня. Ние тук сме направили няколко модификации, за да е по-здравословно, а пълнежът може да бъде всякакъв – приготвяла съм, например, с ориз с лапад и коприва. Все ще е вкусно, каквото и да измислите.
Днес приготвяме самоси с картофи и кайма. Рецептата е за 12 самоси?
⏳Време за приготвяне: 60 минути
?Продукти:
За тестото:
* 3 чаши пълнозърнесто брашно
* 3/4 чаши вода
* зехтин (колкото поеме)
* сол
За плънката:
* 2 картофа
* 0,5 кг телешка кайма
* пресен лук
* пресен чесън
* подправки
?‍?Приготвяне:
1️⃣Започваме с тестото, защото трябва да „почине“ 20-30 минути. Замесваме го от брашното и водата, добавяме няколко лъжици зехтин, сол и подправки (по желание). Месим известно време и след това оставяме да си почива.
2️⃣През това време приготвяме плънката. Варим картофите, нарязани на кубчета. След това ги намачкваме със сол и масло. Каймата задушаваме в тиган с нарязаните пресен лук и чесън, сол и черен пипер и мазнина по избор до готовност (масло, зехтин). Накрая смесваме картофите и каймата. Тук е моментът да се развихрите с подправките, можете да добавите кимион, индийско орехче, кориандър, куркума и др.
3️⃣Започваме завиването. Тестото разделяме на 6 еднакви топки. Наръсваме си брашно и разточваме всяка топка на тънък кръг и режем на 2. Мокрим с вода краищата на всеки полукръг, за да се залепят добре. Слагаме плънка (около 2 лъжици) и завиваме във формата на триъгълник или както ви харесва.
4️⃣Печем върху хартия за печене 25 минути на 180-200º. Когато са готови, ги намазваме хубаво с мазнина, аз използвах сусамово олио. Завиваме ?
Сигурна съм, че и децата ще ги харесат ?