Трюфелите в козметиката

Трюфелите – изискан продукт, който вече се използва и в козметичната индустрия. В маски, масла и серуми, създадени на основата на тези гъби, влизат само елитните черни и бели трюфели. Те са богати на аминокиселини, минерални соли, магнезий и протеини.

 

Трюфелната козметика преди всичко е актуална за зрялата и старееща кожа, в качеството на интензивна профилактика на стареенето, в борбата с дълбоките бръчки, при решаването на проблема с фотостареенето и хиперпигментацията. Процедурите са подходящи за чувствителна кожа и могат да се назначат и на мъже.

Трюфелотепарията повишава еластичността на кожата, намалява дълбочината и количеството на бръчките, подпомага изсветляването на пигментните петна, има действието на мускулен релаксант и опъва кожата.

Процедурата може да се състои от ползването на няколко продукта. Серум на основата на екстракт от черни трюфели помага за създаването на лифтинг ефект (той възниква непосредствено след нанасянето и се запазва в продължение на няколко часа). Серум на основата на бели трюфели осигурява избелването на кожата, тъй като гъбите съдържат два силни инхибитора на тирозиназата – фермент, който участва в синтеза на меланин и отговаря за образуването на пигментните петна (първите резултати обикновено се наблюдават след месец ползване).

Стимулиращата маска на основата на черни трюфели притежават антивъзрастови свойства, а трюфелното масло хидратира и подхранва зрялата и стареещата кожа, при лек масаж притежава  защитно действие.