Ферма „Версол“ и „Моята ферма“

Запознах се с Миро и Злати съвсем скоро по препоръка на наш клиент, а и защото отдавна чувам хубави неща за тях и фермата им. Останах впечатлена от начина им на мислене, от това, че най-важно за тях е с какво се храним, как го отглеждаме и приготвяме. Говорихме за енергията, която се дава и получава при земеделието и при приготвянето на храната.

Те са се насочили от една година към Биодинамичното земеделие и са убедени, че това е верният път за тях.

Ето и какво разказват те за тях, идеята, земеделието фермата:

„Това, което човек цени най-много са семейството и приятелите.

Онова, което пази най-ревностно е здравето им, защото няма по-голяма привилегия в живота от тази да се радвате едни на други в добро здраве и силен дух до края на дните си

С това мото стартира идеята за създаването на Ферма за биологично земеделие и домашно отгледана храна „ВЕРСОЛ”

Замислихме се, че ако ние сме имали щастието и привилегията да ядем от градината на баба и дядо, то деца ни се хранят от стелажите на хипермаркетите, с храна без всякакви качества било вкусови или полезен състав.

Ние от  Ферма за биологично земеделие и домашно отгледана храна Версол решихме да променим това за нашите деца, за нас, за приятелите и роднините ни, за всички вас, които желаете да станете част от семейството на Версол.

Ферма за биологично земеделие и домашно отгледана храна „Версол” се намира в северозападна България, на северния Предбалкан на Стара Планина в землището на с. Лик, община Мездра  на 400 м. надморска височина.  Поради пресечения релеф и слабо плодородните сиви горски почви голяма част от земята в землището е запустяла и необработваема. За щастие липсата на големи полски масиви и релефа ограничават донякъде навлизането на масовото традиционно земеделие, а с него и постепенното замърсяването на почвите с нитрати и изкуствени препарати.

Ферма за биологично земеделие и домашно отгледана храна „Версол” е разположена в местността „Койкина бара” на лек северен склон разцепен от няколко дола, които осигуряват изворна вода за поливни нужди. Преди да бъде облагородена земята представляваше запустели посевни площи, ливади и угари, необработвани през последните десетина години, което перфектно пасна на желанието ни за биоземеделие. Нещо повече в непосредствена близост няма големи земеделски блокове, чието третиране би могло, пряко или косвено да навреди на нашето стопанство.

За обогатяването на слабо плодородните сиви горски почви ние използвахме биохумус от Червен Калифорнийски Червей. Биохумусът увеличава плодородието на почвата, подобрява количеството на задържаната влага, биохумусът минимизира вятърната и водна ерозия. Растенията се третират единствено с биопрепарати и такива приготвени от нас.

Основно насаждение във Ферма за биологично земеделие и домашно отгледана храна „Версол” е годжи бери, отглеждаме също така физалис, а разполагаме и с голяма Домашна градина, в която сме разположили сезонни плодове и зеленчуци.

Фермата е в преход към биологично земеделие, придържаме се изцяло към биологично земеделие,а от 2014 год. практикуваме и биодинамично земеделие и резулататите са забележителни. Можем да гарантираме, че всички плодове и зеленчуци във фермата ни са биологично чисти и отгледани с много внимание и любов.“

Повече информация може да прочетете и видите на http://versol.bg/