Ябълков пай с бутер тесто

 

 

 

 

 

 

 

 

Продукти:

250 гр. бутер тесто /1 лист/

4 ябълки

3 яйца

100 гр. захар

100 гр. сметана

2 лъжици натурално нишесте /разтворено в 2 лъжз вода/

1 шушулка ванилия

около 3 суп. лъж. натрошени бадеми /може и с филирани/

 

Приготвяне:

В кръгла тавичка върху хартия за печене се разстила бутер тестото, като се прави борд отстрани. Излишното от стените тесто се отстранява с остър нож. Дъното се надупчва на няколко места с вилица, за да излиза въздуха.

Фурната се загрява на около 170 гр.

Ябълките се обелват и нарязват на тънки резени и се нареждат върху бутер тестото.

Яйцата се разбиват със захарта на пухкава смес, добавя се сметаната, шушулката се остъргва, прибавя се и нишестето, разбърква се и сместа се излива върху ябълките. Натрошените бадеми се поръсват най-отгоре.

Пече се около 45-50 мин., до получаване на златист цвят.

iabulkov pai