Консумиране на ферментирали храни …

Консумирате ли ферментирали храни?
Ако Да – поздравления, ако Не – поправете това незабавно.

Какво е ферментация?

Това е процес, при който въглехидратите се разграждат в безкислородна среда под въздействието на бактерии и дрожди. Това, което се получава е продукт с нов химичен състав.

 

Защо са полезни храните преминали през ферментацията?

Доставят на организма пробиотици, които засилват по естествен начин имунната система. Снабдяват червата с ензими, които благоприятстват за произвеждането на собствени витамини и спомагат за усвояването им. Регулират естествената микрофлора на стомаха, убиват вредните бактерии и благоприятстват матаболизма и храносмилането. А както знаем стамаха е втория мозък в организма и много от здравословните проблеми идват от проблеми в храносмилането.

 

Кои ферментирали храни да консумираме всекидневно, за да бъдем здрави?

Кисело мляко – най известния продукт с млечно – кисела ферментация. Получава се , чрез симбиозата на двете  полезни живи бактерии – Lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus.

Кефир – подобен на киселото мляко продукт, но ферментира благодарение и на дрожди. Съдържа много повече полезни бактерии и много по – малко лактоза. Препоръчителен към хора с непоносимост към нея.

Хляб с квас
– квасът е ферментация на брашно , вода и бактерии, които се хранят с въглехидрати. А дрождите в кваса се развиват във въглехидратна среда. Преработените сложни въглехидрати на зърното стават лесно усвояеми.

Ябълков оцет
– получава се като захарта на ябълките подхранва бактериите, които докато се размножават я преобразуват в алкохол. След, което в плодовия алкохол оставен на топло се образува нова бактерия, която го превръща в оцетна киселина.

Кисело зеле и туршии – тук ферментацията става като захарите си взаимодействат с въздуха и солта, развиват се бактерии, които се хранят със захарите и се получава вкисване. Саламурата от вода и сол поддържа ферментационния процес.