21 ноември – Ден на християнското семейство

Ден на християнското семейство

“Предвестник на Божието благоволение към хората“, така известен в църковните песнопения, е посветен на християнското семейство и християнската младеж.

Преданието гласи, че на този ден родителите на тригодишната Мария я водят в Йерусалимския храм, за да служи на Бога. По този начин те изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди. Когато пораснала Мария останала да живее в храма и с това тя приела да лекува от скръб всички изоставени и самотни хора.

Въвеждането на Мария в храма е голямо събитие за семейството на Божията майка и затова то се почита от православната църква като Ден на християнското семейство- първопример, за което са Дева Мария и нейният съпруг Йосиф, и е символ на въвеждането на младите в църквата и вярата.

На този ден се гадае какво ще e времето през следващата година. Ако е топло- зимата ще е люта, а лятото сухо и безплодно, ако вали сняг или дъжд- зимата ще е снежна, а лятото с богата реколта.

Според традицията цялото семейство се събира в дома на родителите. Накрая трапезата не се прибира, за да може Богородица да се нахрани.

На този ден е позволено да се яде риба и ние Ви предлагаме една рецепта за вкусна вечеря на този светъл празник.


Пъстърва със задушени зеленчуци

 

Продукти:

4 пъстърви

1 кг. сол

мащерка

черен пипер

6 моркова

250 гр. карфиол

250 гр. броколи

5 картофа

зехтин

лимон

Начин на приготвяне:

Пъстървата трябва да е цяла и почистена хубаво.В тава се изсипва половината сол, подрежда се рибата и се покрива с останалата част от солта. Пече се в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Зеленчуци се измиват, почистват се и се режат на по едри парчета. Сваряват се и се овкусяват с подправките, зехтин и лимон.

Рибата се вади от солта, докато е още гореща и се поднася с гарнитурата от задушени зеленчуци.