Говежди стек с кафяв ориз

Говежди стек с кафяв ориз

Необходими продукти:

Начин на проготвяне:

Спрямо оказанията на опаковката се вари кафевият ориз, след което се изцежда и се изсипва в купа.

Прясната мента, заедно с магданозът и пресния лук се измиват. Листата мента се закъсват и се нарязват наситно заедно с магданоза и пресния лук. Ментата и магданозът се измиват. Листат на ментата се откъсват и се нарязват на ситно заедно с магданоза. Билките заедно с лука се прибавят към вече сварения ориз.

Лимонът се изстисква в ориза, като се внимава семките му не трябва да попадат вътре, към него се добавя малко зехтин и черен пипер. Нарът се държи с отрязаната половина надолу към купата и се удря с лъжица, за да паднат зърната. Разбърква се и се овкусява със сол.

Печената белена капия се отцежда.

Слага се грил тиган да загрее. Шамфъстъците се запичат леко и е счукват в хаванче, след което тиганът се намазва с малко мазнина.

Говеждия стек се намазва със зехтин, морска сол и черен пипер. Пече се по 2-3 минути от всяка страна, като се обръща на всяка минута за средно изпичане на месото. Или се приготвя по ваше предпочитание. Стекът се слага върху чушките да почине.

Оризът се сипва в плато за сервиране.

Телешкото месо и чушките се объркват в отделените сокове. Стекът се реже на филийки и заедно с печените пиперки се прибавят при ориза.

Поръсва се със счуканите ядки. Поръсва се със сиренето и останалите зърна нар.

Насладете се на тази рецепта с чаша бяло вино в ръка!

✔️ Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи - нови вкусни рецепти, отстъпки за нашата чиста храна и друга полезна информация.