пататник

Пататник с чипровски кори, бейби спанак и сирене

Неповторимият вкус на Родопите, комбиниран с домашно изпечени кори от Северозапада

 

Необходими продукти:

1 пакет чипровски кори

5 картофа

500 г бейби спанак

2 яйца

200 г краве сирене

100 г краве кашкавал

1 краве масло

4 лъжици олио

1 щипка хималайска сол

1 щипка сода

Начин на приготвяне:

Подготовката за това любимо родопско ястие е натопяването на чипровските кори. Поставят се в кръгла тава с леко хладка вода и поръсваме с една щипка сода.

Първо нарязваме картофите на дребни кубчета и ги слагаме да се варят. Спанакът се задушава в масло и се оставя да изстине. След като картофите са се сварили, добавяме към тях разбитите яйца и натрошеното сирене. Готовата плънка се овкусява по Ваш вкус. Тавичката се намазва олио и се поставя две от чипровските кори, поставяме малко от картофената плънка. Върху нея поставяме още две кори и поставяме олио или масло по Ваш избор. Поставяме суровият пататник да се пече на предварително загрята фурна на 170 градуса. След като се запече настъргваме кашкавала и го запичаме до златист загар.

Може да съчетаете родопския пататник с айрян или друга напитка по Ваш избор.