Питахаята – непознатият драконов плод
Питахаята – непознатият драконов плод
Питахаята, позната още като драконовия плод е много екзотичен не толкова познат плод по нашите земи. Около 80% от съдържанието му е вода, като също така е изключително богат на витамин С и Е, както и на антиоксиданти и фибри. В него се съдържат минерали като фосфор, магнезий, флуор, калций и цинк.
Хранителното съдържание в 100 гр питахая е:
36 ккал
7 гр въглехидрати
0.4 гр мазнини
1 гр белтъчини
Непознатият драконов плод е лесен за консумация. Най- добре е да бъде силно охладен, като се разрязва на две и месестата част се отделя от кората с лъжица. Вкусът се оприличава на смесица между киви и куша. Този нестандартен вкус идеално пасва на различни видове салати, фрешове, коктейли и в сладоледи. Питахаята успешно се съчетава, дори с различни видове риба, но най- вече риба тон и треска. Интересният вкус може да се прибави към коктейл като акцент, а кората да се използва като декорация. Месестата част е идеална за направата на вкусно и полезно смути. Различните предпочитания на човек, предполагат различни комбинации с драконовият плод.
Съхранението на драконовият плод не е трудно, не е претенциозен плод, съхранява се на хладно място за около седмица ако е узрял, а леко неузрелите могат да се съхраняват до 12 дни.