Пловдивски катми

Пловдивските катми са традиционно ястие, което можеш да приготвиш и сам, стига да имаш правилните пропорции. Те си подхождат с най-разнообразни плънки: класически със сирене и кашкавал, месни с пиле или шунка, или сладки с мед или шоколад.

 

 

Необходими продукти:

700 г брашно

1/2 кубче прясна мая

3 яйца

1 кисело мляко

1 чаша вода

1 щипка сол

1 ч.л. захар

 

Начин на приготвяне:

Пригответе тесто с консистенция по-гъста от боза и го оставете да втаса на топло за половин час. В нагорещен тиган сложете мазнина и сипвайте с черпак от сместа. Приготвяйте катмите на умерен огън, за да не изгорят. Когато по повърхността започнат да се образуват мехурчета или дупчици, обърнете катмата и печете и от другата страна до готовност. Сервирайте катмите една върху друга в чиния, като ги намазвате поотделно с масло.