пълнен лук с ориз и кайма

Пълнен лук с кайма и ориз

Пълнен лук с кайма и ориз

 

Необходими продукти:

4 големи глави лук

150–200 г телешка кайма

100 г ориз

2 печени чушки

1 филия хляб

50 г краве кашкавал

1/2 буркан мляни домати

малко пилешки бульон

1/2 ч. л. мащерка

50 г био орехови ядки

1 щипка индийско орехче

2 с. л. олио

хималайска сол на вкус

1/2 ч. л. риган

7–8 стръка пресен магданоз

 

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е сваряването на лука в посолена вода, като предварително са отстранени капачетата. След като се свари се изважда сърцевината, която по- късно се използва за плънката. Втората стъпка е сваряването на ориза в 300 мл вода, заедно с бульона. Едва след като оризът поеме водата, се добавя каймата заедно с наситнения лук. Тези продукти се запържват, като междувременно им се добавя индийско орехче и мащерка. Докато тези продукти се запържват може да поставите кашкавалът и хлябът с малко сол и магданоз в блендера, защото те се изполват за овалване на лука. След като плънката е готова, главите се овалват, и се оставят да се запечат в тава, в която има 1 пръст вода. Пече се на предварително загрята фурна на 160 градуса, за около 40 мин. За сосът към това ястие, използвате останалата част от сърцевината на лука, която също се запържва. Добавят се печените чушки нарязани на едро, доматите, счуканите орехи и бульонът. Тези съставки се поставят във вряла вода и след 10-15 мин се пюрират и се добавят към ястието.

 

✔️ Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи - нови вкусни рецепти, отстъпки за нашата чиста храна и друга полезна информация.