Защо бульона от телешки кости е супер храна?

Знаете ли как да си направите домашен костен бульон?

 

Продукти:

2 кг. телешки кости от пасищно животно
8 л. вода
малко оцет

За подсилване на вкуса:

пащърнак

 

Приготвяне:

Кокалите се заливат с водата във висока тенджера и се оставят да заврат. Отпенвате мръсната пяна с лъжица и намалявате котлона на 2, съвсем леко къкрене. Оставяте поне 14 часа, но най-доброто извличане на полезните съставки става за 16 – 20 часа. Наполовината от времето добавяме зеленчуците и оцета, който е особено важен за извличането на ценните съставки от вътрешността на костите.
Качествения бульон се желира като изстине.
В хладилник се съхранява до 4 дни, а във фризер до 6 месеца.

Полезните му свойства са:

Бульона от телешки кости е наричан супер храна. Изисква дълго варене, за да се разградят костите и съединителната тъкан – включително протеини, минерали и мазнини. Костният бульон е природен продукт, с безценно лечебно действие.
Бульона от телешките кости съдържа глюкозамин и хондроитин, приема на които предпазва от остеоартрит и лекува болката в ставите.
Колагена е ключова съставка на съединителната тъкан, а глицинът участва в изграждането на колагеновите вериги. Високото, чисто съдържание на аминокиселината води до здрави хрущяли, сухожилия, стави, зъби, нокти и красива коса.
Костния бульон съдържа глицин, който подобрява паметта и спомага за здрав и спокоен сън.
Телешките кости са изключително богати на фосфор, калций и магнезий, играещи ключова роля за здравината на костите на човека.
Костния мозък в телешките кости влияе положително на имунната система.
Бульона от телешки кости съдържа високо количество желатин, действащ благоприятно на храносмилането, тъй като укрепва лигавицата на стомаха.
Изключително полезна храна за бременни.
Минералите като калций, магнезий и фосфор в бульона допринасят за развитието на костната структура на бебето, докато е в утробата. А колагена и желатина, които съдържа, поддържат ставите и съединителните тъкани по време на бременността.
✔️ Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи - нови вкусни рецепти, отстъпки за нашата чиста храна и друга полезна информация.