Билката Змийска хурка

Знаете ли че? Билката Змийска хурка е сред основните билки, които се препоръчват при лечение на вътрешни и външни хемороиди.
Частта от растението, която се използва с лечебни цели, е грудковото коренище. То се вади от земята в ранна есен, през септември, или в късна пролет (месец май).

Билката действа противовъзпалително, откашлично. Външно се използва при ревматизъм, подагра и при възпалителни процеси на кожата, при хемороиди. Прилага се и при възпаления на лигавиците.

Намира приложение при ларингити, бронхити, фарингити, гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колити, хемороиди, пясък в бъбреците, възпаление на бъбречните легенчета, чернодробни заболявания и неврози. В народната медицина се използва и за лечение на псориазис, миома и кисти на яйчниците. Змийската хурка намалява пикочната киселина в кръвта и оттам се повлиява подаграта, сочи още хилядолетният опит на българина.

От листата на змийската хурка (също отровни!) се прави тинктура, която после силно се разрежда. В чаша вода се сипват максимум 5 капки от нея. Под наблюдението на специалист тя се използва от певци при проблеми с гласните струни.

При външно приложение коренището се счуква на каша и се налага на стомаха при болки и подуване.

В козметиката змийската хурка се използва в кремове против бръчки. Не случайно в минали времена са я наричали “растение на красотата”.

ВНИМАНИЕ!
Билката е отровна и трябва да се спазва точно дозата и да не се пие продължително време. Задължителна е консултация с лекар фитотерапевт.
Днес отровната и смрадлива, но лековита змийска хурка е защитен вид в Европа.

Рецепти
– Парченца от свежата сурова грудка на големина колкото царевично зърно се увиват в тесто или хляб (така че бавно да се разтворят в стомаха) и от тях се взима по едно 2 пъти на ден. При хемороиди и неврози ефектът от това лечение не закъснява.
– Извлек се приготвя, като 1 чаена лъжичка надробена грудка се накисва за 8 часа в 200 мл студена вода. Прецежда се и течността може да се съхранява в хладилник до два дни. След това се приготвя нов извлек. Приема се по 1 супена лъжица 3-5 пъти дневно след хранене.
– Настойка от змийска хурка се приготвя, като към 1 част билка се слагат 10 части силна ракия. Препоръчва се при киселини, болки в стомаха, пясък в бъбреците, камъни, но най-вече – при хемороиди.
– При грип спиртен извлек от прясна грудка змийска хурка се приема по следния начин: 10 капки – 3 пъти дневно, половин час преди ядене. Лечението продължава 7 дни.
– Каша от змийска хурка, която е ефикасна при хемороиди, се прави по следния начин: три пресни коренища се настъргват и към тях се добавят към 100 грама чист пчелен мед. От така приготвената смес се взема по една чаена лъжичка след хранене – най-много по 3 пъти на ден.
– За външна употреба се прави спиртен извлек от билката. Според нашата народна медицина извлекът се получава от 20 г надробени грудки с 200 г ракия.

Източник: marica.bg
http://www.myfarm.bg/shop/подправки-и-билки/змийска-хурка/