Боб чорба по манастирски

Бобът е едно от най-обичаните и традиционни български ястия. Той присъства на българската трапеза поне веднъж седмично. Предлагаме Ви една бърза и лесна рецепта за боб чорба по манастирски. Истинска класика!

 

 

 

 

 

 

 

Необходими продукти

  • 250–300 гр. дребен боб
  • 1 небелена глава кромид лук
  • 1 глава обелен кромид лук
  • 1 морков
  • 3 бр. сухи чушки
  • 2–3 стерилизирани домата
  • 5 с.л. олио
    3 стръка целина
  • 3-4 стръка джоджен (1 ч. л. сух)
  • 4-5 стръка магданоз (1 ч. л. сух)
  • 1 ч. л. сол

Начин на приготвяне

  • Бобът се накисва от вечерта. Изплаква се. Залива се със студена вода, изчаква се да кипне и водата се изхвърля. Отново се отцежда и залива с 2 литра студена вода.
  • Вари се заедно с небелена глава кромид лук докато бобът омекне.
  • Нарязва се белената глава лук на ситно, а морковите на кубчета и се слагат в тенджерата при боба.
  • Добавят се сухите чушки.
  • Налива се олиото и след като кипне се вари за 20-30 минути, докато боба омекне напълно.
  • Доматите се режат на малки кубчета и се добавят в тенджерата. Посолява се. И се оставя да къкри на слаб огън под капак за около 20 минути.
  • Изважда се небелената глава лук от тенджерата.
  • Целина, магданоза и джоджена се нарязват на ситно и се добавят в ястието и оставяме боба да къкри още 2 минути. Ако нямате пресен джоджен и целина използвайте сухи подправки.