Гювеч с месо

[fbsharelike]
За около 6 – 7 порции
Продукти:
Около 1 кг свинско месо
6 големи картофа
3 моркова
3 домата, 2 червени чушки
1 стрък праз
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
магданоз
Бамя, патладжан, грах, зелен фасул съотношението – по желание, на като количество-800-900 грама/може да се използва „микс за гювеч” 2 пакета/
Олио, черен пипер, сол, 1 щипка заатар /мащерка, сумак, сусам, майорана/, или други подправки.
Приготвяне:
В голям глинен съд, с намазани с олио дъно и стени се нарежда месото, нарязано на късове. Върху него – главата лук на не много дребни парчета, стрък праз на колелца. Зеленчуците на парчета – моркови, бамя, патладжан, зелен фасул, грах/може да се използва и предварително замразена смес от подобни зеленчуци/ или приблизително по 200 гр. от всеки зеленчук. Нарязват се доматите, чушките, обелените картофи на едри парчета, дръжките на магданоза. Добавя се сол, малко олио, черен пипер, подправки. Залива се с около 750-800 мл вода и се поставя да се пече със затворен капак за поне 2 часа. Може и повече /колкото повече, толкова по-добре/. След като мине времето, съдът се отхлупва, наръсва се с листата магданоз, наситно нарязани и са запича за още 30-40 мин. без капак, за да хванат зеленчуците загар.