Защо да използваме зехтин

Освен че има отличен вкус, зехтинът също така помага при някои заболявания. Диетолозите го считат за много здравословна храна, богата на каротин и витамини Д, витамин E и витамин K. Ако все още не вярвате, че зехтинът е по-добър от слънчогледовото масло например, прочетете за ползите му по-долу:

1. Намалява телесното тегло – ако заменим животинските мазнини със зехтин, това ще ни помогне да свалим някой друг килограм. Диетолозите препоръчват повишен прием на студено пресован зехтин, който ще помогне за унищожаването на вредните мазнини, особено на тези в областта на корема.
2. Зехтинът подмладява и разкрасява – благодарение на витамините A, Д, К и Е, които се съдържат в него, той помага при борбата със свободните радикали и окислителните процеси в клетките. Наличието на свободни радикали и окислените клетки причиняват по-бързо стареене. Зехтинът поддържа кожата еластична, хидратирана, жизнена и млада.

3. Намалява усещането за болка – зехтинът може да действа като естествено болкоуспокояващо средство. Той съдържа вещество, което има противовъзпалителни свойства. Затова, зехтинът се препоръчва за хора с ревматични заболявания.

4. Помага против инфекции – зехтинът съдържа в себе си висока концентрация на антиоксиданти, включително витамин Е, полифеноли, каротеноиди и хлорофил. Антиоксидантите са от ключово значение за укрепване на имунната система.

5. Подобрява на сексуалната функция – тъй като съдържа омега-3 мастни киселини, той подобрява кръвообръщението, което е ключов фактор за подобряване на ерекцията при мъжете.

6. Също така, зехтинът помага и при сърдечни заболявания и инсулт. Сърдечните заболявания са едни от най-големите виновници за смъртност сред жените. Изследвания са доказали, че приемът на зехтин всеки ден, намалява риска от коронарна болест на сърцето, тъй като зехтинът съдържа до 80% мононенаситени мастни киселини, които помагат за намаляване на “лошия“ холестерол и повишаване нивото на “добрия“ холестерол.

7. Зехтинът е ефективен при камъни в жлъчката – приемът на зехтин, стимулира отделянето на жлъчка от панкреаса, което от своя страна ни предпазва от образуването на камъни в жлъчката.

8. Рак на дебелото черво – доказано е, че зехтинът помага за намаляване на вероятността от образуване на рак на дебелото черво, тъй като съдържа олеинова киселина и други феноли, които действат като антиоксиданти в организма. Антиоксидантите се борят със свободните радикали в организма, които вредят на здравите клетки.

9. Алцхаймер – експертите са доказали, че една от съставките на зехтина, може да предотврати появата на болестта Алцхаймер, както и да помогне при лечението й.

10. Диабет – според американските учени, зехтинът понижава нивата на глюкозата в кръвта, така че се препоръчва за всички диабетици.

11. Рак на гърдата – антиоксидантите в зехтина, помагат в борбата и превенцията на рака на гърдата, който се нарежда на второ място като причина за смъртност при жените.

Източник: http://www.zdraviste.com/