Защо лимец?

За голяма част от хората, страдащи от непоносимост към пшеничния протеин глутен, лимецът се оказва подходящ и пълноценен заместител на обикновения хляб и другите изделия от пшеница.
Положителните ефекти на храните от лимец върху здравето се приписват на способността на тази пшеница да стимулира имунната система. Употребата на лимец като храна е целесъобразна и при някои видове алергии; не по – малко ценно негово качество е и лесната му смилаемост. „Зърната лимец се топят в устата“, казват тези, които са го опитвали.

Най – общо състава на зърното лимец има следните характеристики:
– Голямо количество витамини от В – групата – основно витамин В1 (тиамин) и витамин В3 (ниацин).
– Ключови за живота минерални вещества: значителни количества калий, магнезий, манган, а също така и калций, желязо, цинк, фосфор и сяра.
– Повече белтъчини и полезни мазнини от модерните сортове пшеница
– Не съдържа холестерол
– Съдържа повече витамин Е и значителни количества селен; и витамин Е и микроелементът селен са антиоксиданти с голямо значение. Те имат отношение както към фертилността, така и към „обезвреждането“ на свободните радикали, които постоянно се образуват в организма под въздействието на вътрешни и външни фактори и за които е доказано, че са една от причините за възникване на онкологичните заболявания.
– Съдържа повече и от другите важни микроелементи в сравнение с обикновената пшеница
– Подобрява храносмилането
– Подобрява състоянието и работата на далака и панкреаса
– В състава на лимеца влизат вещества, имащи отношение към поддържането на здрава опорно – двигателна система
– Употребата на лимец като храна вместо обикновена пшеница подобрява кръвните показатели и поддържа доброто състояние на тъканите
– Храненето с лимец дарява чувство на благополучие и щастие в буквалния смисъл
– За голяма част от хората, страдащи от непоносимост към пшеничния протеин глутен, лимецът се оказва подходящ и пълноценен заместител на обикновения хляб и другите изделия от пшеница. В медицината тази непоносимост се означава като целиакия. Целиакията е състояние, изискващо специална диета и постоянен контрол на приеманата храна. Белтъчините в зърната лимец са различни по състав и молекулна маса и не предизвикват симптомите, причинявани от протеина в обикновеното пшенично зърно. Завръщането на лимеца като храна на нашата трапеза улеснява и подобрява качеството на живот на извънредно много хора, които досега имаха твърде малко алтернативи.

Ето и химичният състав на зърно лимец, установен посредством анализ в Аграрния Университет в Пловдив, по наша молба:
Протеин – 13.41 %
Фосфор – 1.16 %
Калий – 0.34 %
Калций – 14.4 mg/kg
Магнезий – 752 mg/kg
Цинк – 36.2 mg/kg
Манган – 28.3 mg/kg
Целулоза – 2.58 %
Общи захари – 3.37 %
Витамини от група В