Интересни продукти от пчелна ферма „Мелисса“

От появата на човечеството медът винаги е бил и си остава високо ценена и търсена храна.
В дълбока древност пчелния мед е играел важна роля в предметно-стоковите търговски отношения, тъй като той е единствената автоконсервираща се храна – не се разваля. В Египет е открит пчелен мед отпреди 5 000 години и е бил още годен за консумация.
Медът унищожава всякакви микроорганизми и плесени, благодарение на което именно дължи своите автоконсервиращи свойства, за които все още науката няма дифинитивно обяснение.
При външна употреба медът лекува рани и екскориации, убивайки гноеродните бактерии – стафилококите, както и други патогенни /болестотворни/ микроби. С мед са лекували и катаракта на очите – при всяка процедура отваряме нова килийка от пита пчелен мед и смесваме меда от нея с четири капки дестилирана вода. Така приготвения разтвор се накапва в болното око. Медът засилва кръвообръщението на мястото на приложение.
Медът усилва защитните сили на организма, ускорява регенерацията на тъканите, нормализира работата на стомашно-чревния тракт и функцията на всички вътрешни органи. Медът регулира и тонизира обмяната на веществата. Притежава общо противовъзпалително действие и спомага за резорбцията на отоците.
Медът има съществено антисклеротично действие, не възбужда нервната система и нормализира съня.
При системно приложение, с пчелен мед може да се лекува дори алкохолизъм, като за да се предизвика отвращение към алкохола, при всяка следваща злоупотреба с алкохол, на прекалилият с консумацията се дава по една супена лъжица мед /30 гр./, през половин час – общо до 120 гр.
Друг ценен продукт от жизнедеятелността на пчелите е пчелното млечице, с което те изхранват пчелата-майка. При хората пчелното млечице има особено голям ефект в борбата с атеросклерозата, хипертонията, исхемичната болест на сърцето, а също и при различни анемии.
Пчелното млечице е показано като лечебно средство при болни от язвена болест и диабет. Пчелното млечице съдържа ценни аминокиселини, микроелементи и е продукт богат на витамини, най-вече от витамин “В-1”… до “В-12”.
Друг много популярен пчелен продукт е прополисът или пчелният клей, притежаващ уникален комплекс от химически елементи и съединения: калий, калций, фосфор, натрий, магнезий, сяра, алуминий, ванадий, желязо, цинк, мед, кобалт, хром и др.
Пчелите изработват прополиса най-вече от пъпките и младите клонки на кестена, трепетликата, брезата, върбата, тополата и др. В резултат се получава продукт с приятен и силен аромат, поради което прополисът е известен и като пчелен балсам. От него се изработват различни мехлеми, а също се включва в състава на различни препарати.
Уникалния химически състав на прополиса определя неговото имуностимулиращо, противомикробно и антимикотично действие.
Изключително ценен е и пчелният прашец. В него се съдържат зевидно количество полезни вещества – ценни витамини, микроелементи и стимулиращи ендокринните жлези вещества и мъжките хормони на растенията. Препоръчително е пчелният прашец да се приема по една чаена лъжичка, два пъти дневно, половин час преди закуска и обедното хранене – оказва имуностимулиращо въздействие върху човешкия организъм, а също кардиотонично, антисклеротично, има регулиращ ефект върху чревната перисталтика. Пчелният прашец стимулира обменните процеси в организма. Особенно ценно при приложението му е обстоятелството, че събраният от пчелите прашец не предизвиква алергични реакции, дори и при хората с алергична нагласа.
Не по-малко известен пчелен продукт е и пчелната отрова, която има противосъсирващ ефект, поради което участва в профилактиката на тромбозата. Пчелната отрова има антисклеротичен ефект, понижава съдържанието на “лошия” холестерол в кръвта и високото кръвно налягане при хипертониците. Като общо въздействие върху организма за пчелната отрова се посочват нейните противовъзпалителни и обезболяващи свойства.
Ужилването на пчелата се използва при рефлексотерапията, като тя се поставя да ужили в същите точки както при обичайната иглотерапия, но ефектът от лечението е много по-съществен. При такова лечение не се препоръчва консумация на алкохолни напитки, тъй като алкохолът разгражда пчелната отрова.