Какво да ядем през лятото, за да се чувстваме добре

Кои са храните, на които трябва да наблягаме, особено през летните месеци, ако искаме да се чувстваме и изглеждаме добре.

Царевица на кочан, но не подправена с масло и сол, е богата на фибри, нискокалорична храна, която ще си засити, без да трупа излишни калории в организма ви.

Диня. Едно солидно парче диня ще рехидратира тялото ви, след дългия ден, прекаран на слънце. Все пак 90% от съдържанието на плода е вода. Освен това в нея има и ликопен, който се бори с раковите клетки.

Студен чай, но не тези, които се предлагат в търговската мрежа, а приготвен от вас самите. Така ще се сигурни, че ще се разхладите в летните жеги и няма да товарите организма си с всички вредни оцветители и изкуствени подсладители. Една торбичка черен или зелен чай е също толкова полезна студена, колкото и топла.

Плодова салата. Кога, ако не през лятото можем да се радваме на изобилието от свежи плодове. Доказано е, че консуматорите на плодове тежат по-малко от тези, които ги избягват.

Ако това не е достатъчна причина да идете до пазара, то знайте, че сините, лилавите и червените плодове са супер силни антиоксиданти, наситени са с витамини, а някои от тях могат да ви снабдят с препоръчителното количество фибри за деня, като горските плодове например.

Скара. Наблягайте на грилованото месо и зеленчуци, не само защото е вкусно, но и защото, така приготвено месото е нискокалорично, а зеленчуците ще ви снабдят с антиоксиданти абсолютно неусетно, просто докато си хапвате вкусно на двора.

Тиквички, приготвени на скара, а защо не и сурови, съдържат само 20 калории за една чаша, 0 мазнини и 35% от дневния прием на витамин С.

Скариди, които може да хапвате за лек обяд, следобедна закуска или като предястие на вечерното парти. Те осигуряват 14% от дневния прием на желязо, а в 85 грама има по-малко от 100 калории.