Как да не миришем на чесън

Чесънът е вкусна и полезна подправка, но понякога ароматът му може да създаде усещане за дискомфорт, особено ако се налага да се срещате с много хора.

За да избегнете това неприятно въздействие на чесъна, има няколко хитрости, които можете да прилагате.

Ако искате салатата ви да е с аромат на чесън, но не искате дъхът ви да ухае след това на тази подправка, не го добавяйте в салатата, а само натъркайте купата за салата със скилидка чесън, преди да сложите в нея продуктите.

За да не остава върху дъската за рязане наситеният аромат на чесъна, потопете скилидките чесън в олио, преди да ги нарежете на ситно. След това измийте с лимонов сок дъската.

За да не миришат ръцете ви на чесън, след като сте готвили, натъркайте ги с утайка от кафе и след това добре ги измийте с топла вода. Същото се постига и ако измиете ръцете си с лимонов сок.

Също така можете да натъркате ръцете си с обикновена готварска сол и след това да ги изплакнете, или със сода за хляб. Същият ефект се получава и ако натъркате кожата на ръцете си с плоската страна на нож от неръждаема стомана.

За да потиснете аромата на чесъна в устата ви, изпийте една чаша айрян, в която сте добавили половин китка нарязан на ситно магданоз, сол,черен пипер и една супена лъжица лимонов сок.

Ако пийнете малко прясно или кисело мляко, преди да консумирате чесън, това в голяма степен ще намали аромата му в дъха ви. Миризмата на чесън изчезва и ако сдъвчете малко пресен магданоз, след като сте се нахранили.

Ако след като сте яли чесън, искате да премахнете миризмата, изяжте шепа орехи. Гъбите и босилекът също отстраняват миризмата на чесън от устата.

Сварете няколко карамфилчета в 200 милилитра вода и изплакнете устата си с тази отвара. Можете да сдъвчете едно карамфилче, за да премахнете неприятната миризма.

 

Източник: http://gotvach.bg/