Как да приготвим домашен козунак

Продуктите:

  • 3 яйца
  • 200 мл. прясно мляко
  • 1 каф. чашка захар
  • 20 г. жива мая ( 7 г. суха мая)
  • 3 с. л. мас + 1 за доомесване
  • около 600 г. брашно
  • настъргана кора от половин лимон
  • 1 ванилия

За намазване

  • 1 жълтък + 1 ч. л. кисело мляко
  • захар и бадеми за поръсване

 

Основното правило – продуктите да са топли – млякото да е леко топло, яйцата да са на стайна температура, маста да е течна, но не гореща. Ако толкова ви притеснява маста, заменете с масло.

Приготвянето:

Разтварямe маята в част от затопленото (но не горещо мляко). Добавямe 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и разбърквамe на кашичка. Оставямe настрани докато се захване и шупне. Останалата захар разтварямe в млякото, добавямe маста и яйцата и разбърквамe.

Насипвамe брашно, в което разбърквамe ванилията и лимоновата кора и правим кладенче. Първо сипваме шупналата мая, след това останалото и започваме да замесваме докато получим гладко тесто. Целта е да се замеси меко, нелепнещо тесто. Останалата 1 с. л. мас добавяме като си топваме ръцете и месим тестото, докато я поеме.

Когато тестото е готово се удря 70-100 пъти. Отнема 5-6 минути, но има значение, затова никога не пропускайте точно тази част от приготвянето!

Стигаме до втасването. В тенджера, леген или купа, тестото трябва да втаса докато удвои обема си. Времето за втасване зависи от околната температура и количеството. Дозата, която посочваме не е голяма и отнема около час и половина до два.

Изваждаме тестото и оформяме фитилите, с които ще заплитаме козунака, като ги усукваме леко преди да ги заплетем.

Другото важно нещо – тавата, в която ще се пекат. Не бива да се сбутват, защото оформените козунаци ще втасат втори път и ще утроят обема си. Преценете в какво ще печете, за да не изскочи тестото от тавата. Трябва да има достатъчно място “да расте” нагоре, като е желателно да не се “разлива” настрани.

Може да се заплете и да се сложи в кръгла форма или да се направят просто разделители от фолио или хартия за печене. Те представляват просто нагъната хартия, която поставяме между козунаците, за да не залепват един за друг, а всяко самунче да е отделно. Оставяме ги да втасат втори път за още 1 час. Намазваме със смес от 1 жълтък+ 1 ч. л. кисело мляко, посипвам със захар и бадеми и слагамe във фурната.

Сега за печенето. Козунаците продължават да се надигат и във фурната. Включваме фурната на 180 градуса (без вентилатор), за да позагрее, но не изчакваме напълно да се затопли, а като стане топличка, слагаме козунаците. Докато фурната стигне температурата за печене, тестото още се развива. Около 10-15 минута, горната кора хваща цвят и за да не прегори слагаме фолио отгоре. Печем около 40 минути, но времето ще е различно за всяка печка. Боцнете с шишче. Ако излезе сухо – козунакът е готов.

Най-трудното нещо е да се чака козунакът да изстине. Така вкусно и приятно ухае, толкова … празнично и великденско…