Как да си приготвим домашно краве масло

Прясното мляко от фермата на Велчо има уникален каймак. Затова Ви предлагаме да опитате да си направите КРАВЕ МАСЛО, защото няма по-ароматно и вкусно масло от домашното приготвеното. Единственото условие е да имате домашно прясно мляко. Прясното мляко(несварено)-например 2-3 литра,се слага в по-широк съд и се оставя в хладилника за повече от 10-15 часа,като през това време не се разбърква или разклаща.Целта е да се събере каймака отгоре.Колкото повече престоявя-се събира повече каймак.След това внимателно с лъжица се обира каймака и се слага в отделен съд.Като се събере около 1 кофичка от кис.мляко се пристъпва към разбиването.Ако в момента не можете да съберете това количество,каймака може да съхраните във фризера,докато си набавите нужното количество.От около 1 кофичка каймак излиза приблизително 125 г масло.
Идва ред на “миксването” и чакането. Използва се обикновен миксер. Добре би било да е автоматичен, защото миксираш около 10 минути, може и малко повече.
Каймака преминава през няколко фази – нещо като сметана, малки гранули и топченца и накрая се получава масло. Събира се цялото масло, слагате го в марля и го минавате под студена течаща вода, за да изкарате и останалата вода от него.
Съхранява се в хладилника. Ако ви се получи повече масло и искате да го запазите за по-дълго време от 8-10 дни-успешно се съхранявя във фризера-с месеци.При нужда ще си имате съвсем прясно масло.