Домашно краве масло

Как да си приготвим домашно краве масло

Прясното мляко от фермата на Велчо има уникален каймак. Затова Ви предлагаме да опитате да си направите КРАВЕ МАСЛО, защото няма по-ароматно и вкусно масло от домашното приготвеното. Единственото условие е да имате домашно прясно мляко. Прясното мляко(несварено)-например 2-3 литра,се слага в по-широк съд и се оставя в хладилника за повече от 10-15 часа,като през това време не се разбърква или разклаща.Целта е да се събере каймака отгоре.Колкото повече престоявя-се събира повече каймак.След това внимателно с лъжица се обира каймака и се слага в отделен съд.Като се събере около 1 кофичка от кис.мляко се пристъпва към разбиването.Ако в момента не можете да съберете това количество,каймака може да съхраните във фризера,докато си набавите нужното количество.От около 1 кофичка каймак излиза приблизително 125 г масло.
Идва ред на “миксването” и чакането. Използва се обикновен миксер. Добре би било да е автоматичен, защото миксираш около 10 минути, може и малко повече.
Каймака преминава през няколко фази – нещо като сметана, малки гранули и топченца и накрая се получава масло. Събира се цялото масло, слагате го в марля и го минавате под студена течаща вода, за да изкарате и останалата вода от него.
Съхранява се в хладилника. Ако ви се получи повече масло и искате да го запазите за по-дълго време от 8-10 дни-успешно се съхранявя във фризера-с месеци.При нужда ще си имате съвсем прясно масло.