Козето мляко – естествено лекарство

Всички сме чували, че козето мляко е най-близко по състав до майчиното. Но какво означава това и какви са качествата на това естествено лекарство?

Козето мляко има доказано положително въздействие върху заболявания от разнообразен тип. Съставът му е богат на белтъчини и кобалтови соли, които участват в състава на витамин В12. Съдържа и богата гама от витамини, които повлияват на различни органи и системи в човешкото тяло. Това се дължи на голямото разнообразие от храни, с които се храни козичката. Тя яде най-свежите, младите листенца, клонки, тревички, плодове, дори и цветя. Благодарение на това млякото е чисто и не съдържа токсини.

Козето мляко още от древността се е използвало като храна и лекарство при белодробни заболявания, в това число и при туберкулоза. Млякото укрепва белите дробове и е полезно почти при всички заболявания за тонизиране и укрепване на имунната система в организма. Нещо повече: според проф. Вагнер козето мляко е естествен антибиотик и неговата консумация не само ни предпазва от редица заболявания, но дори и от рак. То е деен участник и при лечението на редица заболявания. Този извод той вади от опитни животни, а така също и от факта, че козите много по-рядко боледуват от рак и туберкулоза в сравнение с кравите.

Стресът и нервното напрежение са един от най-често срещаните проблеми в съвременния свят. Козето мляко укрепва нервната система, благодарение на съдържащите се в него витамини А, F и К, както и витамините В1, В2 и В12, заедно с витамин С.

Ако стомахът ви е чувствителен, спокойно можете да се излекувате с козе мляко. Доказано е, че в сурово състояние, то е храна, която се понася и от най-раздразнителния стомах. Дори и да е силно увреден, черният дроб лесно усвоява фините частици на козето мляко. То предпазва зъбите от кариес и спомага за изграждането на здрав емайл.

Артритът, ревматизмът и всички състояния като диабет, сърдечни, белодробни, бъбречни, чернодробни и други заболявания, се подобряват значително от козе мляко поради неговата алкална реакция. Козето мляко се смила в стомаха за 20 минути след поглъщането му, за разлика от кравето, за което се изискват 2 часа.

Ако желаете да сте красиви и неустоими, козете мляко може много да ви помогне. Тъй като козите се храни с кората на дървета и храсти, съдържанието на силиций в млякото е високо. Силицият е необходим за нормалната дейност на кожата, за растежа на косата и ноктите и за правилното функциониране на нервната система.

И не на последно място – козето мляко е полезно за бебетата и децата. То не съдържа определен вид белтък, който предизвиква алергии у децата. Не се образуват газове, обриви и гадене у по-чувствителните. Затова то е най-подходящо при преминаване от майчина кърма към нормален режим на хранене.

Освен това козето сирене е един от най-вкусните деликатеси, което доставя на организма силно средство за защита от болести и укрепване съпротивителните сили на организма. Хапвайки от тези продукти вие набавяте на организма си истински букет от полезни вещества.

Източник:www.zdravosloven.com