Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Автор: Хермина Емирян
[fbsharelike]
Дата: 1.9.2013 г.
Едно средно голямо бурканче песто става с:
- 3 -4 връзки зелен босилек (в зависимост колко са големи). Купи ТУК
- Една чаена лъжичка без връх морска сол
- Шепа орехи или бадеми (оригинала е с кедрови ядки, но това не пречи да си играем с ядките),
- 200 милилитра зехтин
- 3-4 скилидки чесън, със средна големина – може и малко повече ако обичате. Купи ТУК
Всичко това се слага в робот/чопър и се смила на яркозелена паста с консистенцията на малко по-гъста боза.
Слага се буканче и се залива с още малко зехтин – той конервира пастата. Държи се в хладилника. Важно е, за да не почернее босилека да е сух преди да го мелите. Другото е този пръст зехтин, който се слага отгоре преди да се затвори бурканчето. Оригиналната рецепта съдъжа и сирене пармезан, но според мен става вкусно и без него. Той винаги може да се добави непосредствено преди сервиране на паста например. Иначе домат с нашенско българско сирене полято с пестото е мечтание 🙂