(по стара пещерска рецепта)

[fbsharelike]

Автор: Александър Милчев
Дата: 08.08.2013 г.

Дъното на тенджерата се полива равномерно с 1-2 супени лъжици зехтин и се покрива с домати (от ТУК), нарязани на кръгчета с дебелина около 1 см. Върху тях се нареждат кръгчета патладжани с приблизително същите размери, а върху патладжаните се нареждат чушки (от ТУК), за предпочитане червени, изчистени и нарязани по дължина на половинки или на четвъртинки, ако са по-големи. Върху трите слоя зеленчуци се поставят 5-6 скилидки чесън (купи ТУК), цели или нарязани на половинки по дължина, ако предпочитате ароматът на чесън да се чувства по-силно. Не се слага кромид лук, защото както казваше баба ми, лукът се държи много „на голямо” и превзема вкусът на ястието.

Процедурата се повтаря в същата последователност (домати, патладжани, чушки, чесън), докато се напълни тенджерата. Не е проблем, ако най-горният слой, независимо от какъв зеленчук е (при мен винаги е от патладжани!) се окаже извън нея – при варенето той ще спадне. Посолява се по преценка на готвещия. Полива се с олио, около ½ средно голяма чаена чаша за средно голяма тенджера и се поръсва с 2 супени лъжици червен пипер.

Вари се, докато заври, а после нагряването се намалява и яденето ври на „слаб огън”, докато течността доста изври и звукът, които се чува е „цър-цър”. От там иде и името на тази пещерска гозба. Яде се охладена, като по желание се добавят филийки сирене.