Лимони – една от най-полезните храни на света

За някои хора те са неприятно кисели, за други – много вкусни. Тези плодове обаче са изключително полезни за организма и освен това са верен помощник в разкрасяването. Лимоните може да се използват за сваляне на килограми, при възпалено гърло, за пречистване на бъбреците, срещу пърхот и дори за ароматерапия.
СВАЛЯ КИЛОГРАМИ
Да, това е вече научно доказан факт. Изследванията на италинаски медици показаха, че киселите плодове спомагат за достигане на оптималното тегло. Не става дума за самостоятелното им използване в диета, базирана изцяло или предимно на лимони. В случая те играят поддържаща роля, но с огромен ефект за крайния резултат. Научните изследвания показват, че, включените в която и да е диета, лимоните въздействат положително върху метаболизма и така улесняват загубата на тегло.
Освен това блокират пристъпите на глад, благодарение на ценни вещества, които се съдържат в тях. Особено ефикасни са при алкалната диета. Комбинацията с този хранителен режим действа не само в посока отслабване, а по отношение на здравето: подобрява се чернодробната функция, стимулира се имунната система, регулират се нивата на кръвната захар. Съветът на италинаските специалисти е да използвате лимона като допълнение към храненето: към салати, ориз, рибни ястия. И задължително изпивайте в рамките на деня няколко чаши вода, към които сте капнали малко прясно изстискан лимонов сок
ПРИ ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО
Лимонът има антисептични и антибактериални своиства, което го прави изключитлно полезен плод при настинки, вируси и по-рязка смяна на времето пише сп. „Здравен журнал“. Доказано е, че помага при фарингит и тонзолит, успокоява възпаленото гърло, а гаргарата с лимонова вода (съотношение 1:1 на вода и прясно изстискан лимонов сок) дезинфекцира.
Лимоновитят сок се използва и като антисептик при рани. Някои лекари дори препоръчват при грипни епидемии и вируси, които атакуват гърлото, да се натъркват сливиците съвсем деликатно с памук, напоен с лимонов сок.
ПРЕЧИСТВАТ БЪБРЕЦИТЕ
Киселите плодове са известни с детоксикиращите си възможности. Те успешно пречистват организма, а заради алкализиращия ефект, който оказват, се препоръчват при онези, които предпочитат месото. Лимоните са много ценни за хора, страдащи от бъбречни проблеми, подагра и артрит. Съществуват различни рецепти, някои от които дори помагат за стопяване и изхвърляне на камъните от бъбреците.
Консумирайте по 3-4 лимона дневно под една или друга форма: с мед, разредени с вода и т.н. При артритни оплаквания пък са полезни разтривките с прясно изцеден лимонов сок и лимонено масло. Етеричното масло подобрява още кръвообращението, укрепва капилярите, предпазвас от отоци и тромбоза.
ПОМАГА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ
На всеки се е случвало да прекали с тежки храни или напитки. На следващия ден дискомфортът е гарантиран. Проблемът не засяга само неприятното състояние, а често рефлектира върху черния дроб. В такива случаи е много важно този орган да бъде подпомогнат в процеса на изчистване от натрупаните „отрови“.
Лекарите препоръчват в такива ситуации сутрин на празен стомах да се изпива сока на един лимон. Но със сламка, за да се предпази зъбния емайл. Това не е подходящо единствено за хора, страдащи от гастрит. А за цялостен детокс на организма може да останете един ден само на топла вода, подправена с лимонов сок. Но неповече от един ден.
Между другото през лятото, домашно направената лимонада от вода, лимонов сок, лед и резенчета лимон, утолява жаждата далеч по-успешно, отколкото най-студените газирани напитки.
ПОЛЕЗНИ И ЗА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА
Изпитана рецепта от книгите на баба, която и лекарите не отричат, помага при по-леки проблеми, свързани с храносмилателната система – например подуване след консумацията на определени продукти. За целта трябва да пуснете във вряща вода няколко лимонови кори плюс един дафинов лист. Нека поври десетина минути. Оставете да се охлади, прецедете и при нужда отпивайте от тази вода. Ефектът е гарантиран.
РАЗКРАСЯВАНЕ
Със своите антибактериални и антиоксидантни своиства, лимоните играят важна роля в разкрасяването и по-конкретно на кожата. Още дамите от XVIII в. Са използвали лимоновия сок за да изсветляват тона си. Спокойно бихте могли да обогатявате кремовете си с няколко капки лимонов сок или да добавяте от него към маските за лице. Лимонената киселина спомага за обновяването на клетките.
Много ефикасна е пилинг маската от кисело мляко, пресен лимонов сок и сол. Масажирайте внимателно и нежно, без да упражнявате силен натиск върху кожата. Тази смес освежава кожата на лицето и премахва следите от умора. Комбинацията от лимон и сол почиства лицето, а киселото мляко хидратира кожата в дълбочина. И една хитрост – ако имате възпаления или акне, може да капнете лимонов сок върху тези места и след няколко минути изплакнете с топла вода. Не оставяйте обаче да действа дълго, защото това може да доведе до хиперпигментация.