Лозови сарми с месо и ориз

Това ястие е от онези любими, домашни, уютни храни, които ви изпълват с радост и вперили поглед в чинията излапвате всичко, без дори да комуникирате с останалите членове на семейството, които също като вас му се наслаждават в този момент. Топвате мек хляб в сосът и мъркате от удоволствие. Лозови сарми с месо и ориз, в млечно-чеснов сос, поляти със стопено масло с червен пипер и поръсени с джоджен. Обещавам ви, че ще си оближете пръстите! Моят съвет е ако имате да използвате домашни лозови листа, защото купешките от буркан не са никак крехки.
Продукти за 30 бр. сърми:

250 г телешка кайма от плешка
1 кафена чаша ориз
връзка копър
1 морков
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
1 ч.л. джоджен
сол

30 лозови листа
1 ч.л. червен пипер
струя зехтин

продукти за соса:

1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол

50 г масло
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен
Смесете в купа всички сурови съставки за плънката. Разбъркайте добре.
Разтворете лозовите листа. Попарете ги във вряща вода за 1 минута, за да омекнат. Внимателно ги извадете и отцедете. Вземете един и го сложете с гладката страна надолу. Откъснете с пръсти малко от дръжката, като внимавате да не нараните листото. Поставете малко от плънката по дължина, в основата на листото. Прехлупете двата странични края, след това притиснете с пръсти и прихлупете дъното върху плънката и внимателно с притискане навийте на стегната сармичка, тип пуричка. По същия начин навийте и останалите сарми. Поставете скъсаните листа на дъното на тенджера под налягане. Подредете отгоре сармите, плътно една до друга. Поръсете с червен пипер и полейте със струя зехтин. Налейте вода, колкото да покрие сармите и да има около 1 пръст отгоре. Сложете една малка чиния (която минава през отвора на тенджерата) върху сармите, обърната надолу, така, че да ги притисне добре и да не се отворят при варенето. Затворете тенджерата и ги варете след като кипе 35 минути.
Разбийте добре кофичка кисело мляко. Стиснете скилидка чесън и сложете малко сол. Разбъркайте. В малък съд стопете на котлона маслото, заедно с червения пипер.
Поднесете сармите в чиния, поляти с млечния, чеснов сос и струя от стопеното масло с червен пипер. Финалният щрих е да поръсите щипка джоджен и да поднесете с хубав хляб.

Източник: http://www.vkusnoteka.bg/