Мусака с патладжани[fbsharelike]

Автор: Милена Петкова
Дата: 14.08.2013

Продукти:

 

Булгурът се накисва в гореща вода, патладжаните се нарязват на шайби и се обработват по познатия начин за премахване на горчивината.

През това време в касерола с малко зехтин се задушават под капак на бавен огън ситно нарязаните лук, чесън и моркови. Добавя се щипка хималайска сол и черен пипер.

Щом лукът и морковите омекнат достатъчно, се добавя каймата, разбърква се добре и леко се запържва. Следва отцеденият булгур и пак под капак всичко се задушава още 5-6 минути. Добавят се настърганите на едрото ренде домати и подправките. След като сместа се посгъсти, се отстранява от котлона, изсипва се в отделен съд.

В същата касерола отново с малко олио се задушават под капак за около 7-8 минути нарязаните на шайби патладжани. Овкусяват се с щипка сол, черен пипер, щипка канела.

В леко намазнена тавичка се нарежда един ред патладжани. Изсипва се сместа с каймата и отгоре се нареждат останалите патладжани. Добавят се 2-3 супени лъжици вода. Ястието се поръсва с настърганите на едро ренде сирене и кашкавал. Пече се на 180-200 градуса за не повече от 15 минути. Магданозът е добавен заедно с подправките, но една част може да се поръси прясно нарязан, след като ястието се извади от фурната.