Велчо Велчев е роден 1968 година в Ботевград. Завършва Техникум по Ветеринарна Медицина в Ловеч през 1987 година. След това работи 2-3 години в тогавашното ТКЗС, след което 13 години е в Районната ветеринарна лечебница в Ботевград. След като го съкращават през 2006 година от работа, решава да започне производството на Холщайн-фризийско говедо (Черно-шарено говедо), която порода е специализирана за даване на мляко. Закупува обор от ТКЗС, който възстановява от основи и започва с 1 крава. Постепенно увеличава бройката и към момента (19.02.2014) има 45 крави и 1 бик с името Калоян, който използва за заплождане. Има и няколко теленца като женските ги оставя за разплод.

Животновъдният обект е категоризиран в I категория за производство на краве мляко, като притежава и млечна квота за директни продажби. Води се необходимата документация по отношение на карентен период на медикаментите по отношение на млякото.

От 1990 година Велчо се занимава и със земеделие и обработва 1000 дка собствена и наета земя. От 2007 година е официално регистриран като Земеделски Производител в МЗХ. Има стъклена оранжерия в с. Гурково в собствения си двор с площ 500 кв.м. Произвежда марули, пресен лук, домати, краставици, пипер, праз лук, цвекло и др. За отглеждането им не използва изкуствени торове. Сади предимно български сортове, защото смята, че те са най-хубави за нашите условия и са добре разработени и по отношение на вкусови качества

Вижте снимки от фермата и градините на Велчо:

.Velcho15 Velcho17 Velcho14 Velcho3 Velcho1 Velcho8 Velcho2