Izbata 1 Izbata 2     [fbsharelike]

През 1936 година Бай Георги Калапотлиев основава Избата. По време на комунизма тя е ликвидирана. За щастие, през 2003 година внукът му Георги Георгиев възстановява традицията и от тогава двамата братовчеди Георги и Георги, кръстени на дядо си се грижат както за нея, така и за лозята. Собствените лозята се намират между Пловдив и Първенец, като основно се отглежда редкия античен сорт черно грозде „Мавруд“.

Според месните хора Избата се намира на специално място между тепетата Джендем и Бунарджик, където дори научно е установено силно енергийно поле. „Може би не случайно хората, живеещи в този район са дълголетници и мястото наистина е специално, защото виното не се вкисва“ – споделя Георги Георгиев.

Izbata 5 Izbata 6

Виното се обработва изцяло по стара технология, без употреба на хербициди, консерванти и подобрители. Съхранява се в дървени бурета. „Помагаме на природата да си свърши работата като задължително  виното отлежава 1 година преди да го пуснем на пазара“, казва Георги.  Не се използват филтри, които „умъртвяват“ виното и правят продукта стерилен, както и не се обработва термично.

Любовта към традицията, създадена от Бай Георги и продължена след време от внуците му дава като резултат вино с чудесно балансиран вкус, с неповторим аристократичен финес.

Izbata 4