4nИлия Иванов и Светла Иванова, собственици на Винарска изба Марян, ни разказаха  за виното като семеен бизнес и начин на мислене, Те дават пример, как се прави семеен бизнес и как хобито ти от любимо занимание, може да се превърне в една от най-прекрасните професии на земята – винопроизводител.

Стратегията на собствениците на избата е да произведат качествени вина, да ги наложат на вътрешния пазар и чак тогава да мислят за експорт

 

3nТе са юристи по професия, но в последните 3 години решават да се захванат с производство на вино. След като са пообиколили из Европа и са видели и големи и малки изби и са разбрали, че едно семейство спокойно може да притежава, стопанисва и прозвежда вино са се спряли на концепцията за малки, но качествени серии вина, защото искат да видят хубав резултат от труда сии да видят доволни и усмихващи се хора. Синът им, който завършва висшето си образование в Англия се връща в България, за да помага в бизнеса на родителие си, с което те много се гордеят и са много щастливи. Имат си технолг, който живее в град Елена и е в избата непрекъснато.

 

20140505_171636Капацитетът на изба „Марян“ е  50 000 бутилки вино годишно, като не смятат да навдишават това количество. Произвеждат 3 вида бели вина, 1 розе и 2 червени купажа. Произвеждат вино Димят, което е изцяло български сорт и се радва на голям успех. Шардонето след като мине бурната ферментация влиза в избата, където преседява 6 месеца в дървени бъчви за чиста ферментация. Совиньон блан-а не влиза за ферментация в бъчва, тъй като производителите държат да имат и свежи бели вина. Димят-а пък е разделен на 2 – част от виното ферментира 4 месеца в дървени бъчви, след което се смесва с останалото, което не е „слизало“ в бъчви и така се е получило едно много елегантно вино.

 

20140505_173112В мазето на избата има около 70 бъчви, където в момента на посещението ни отлежаваше червеното вино, плюс една резерва, която ще преседи 24 месеца преди да бъде пусната на пазара.

В помещенията и съдовете в избата се поддържа безупречна хигиена.

Сулфитите се използват на първо място, за да премахнат дивите дрожди в гроздето, за да може да използват специално селектирани за всеки вид вино дрожди. След като приключи ферментацията отново се използват сулфити, за да са сигурни че няма никакви останали микроорганизми след ферментацията. По този начин се прави едно здраво вино, което може да оцелее в годините и да не му се случат биологични процеси, които да навредят на качеството.

20140505_172643Сулфитите са серен диоксит (SO2), и е важно да се отбележи, че самото грозде съдържа такива, като има минимални и максимални граници за присъствето на сулфитите, които изисквания са създадени от Международната организация по лозята и виното.

При правенето на виното се прилагат много щадящи операции и не влагат никакви градиенти и провеждат вътрешна стабилизация.

В село Марян, където се е избата се намира и манастира “Свето Преображение Господне”, който е част от легендата* за дъщерята на цар Иван Александър и царица Теодора – Кера Тамара.

 

 

ЛЕГЕНДАТА

Кера Тамара била известна със своята хубост и благочестивост, както и с обичта на царя към нея. Именно затова султан Мурад І поискал тя да му бъде дадена за жена в знак на примирие между двамата владетели.

 Царят дълго отлагал тежкото решение, но накрая през 1378 г. Кера Тамара, която била наричана Мара, била принудена да замине при султана. Дълго се прощавала тя с любимите си места. Там, където стояла и плакала, от сълзите й поникнали лози и дали невероятно грозде.

 Царкинята пътувала с група приближени и охрана, а пътят им минал през едно малко село в полите на Стара планина, където спрели да нощуват в манастира „Преображение на Св.Богородица“. Царкинята никак не бързала да тръгне от това място.

 Когато все пак си тръгнала, оставила дарове и помолила: „Нека селото вземе моето име. Няма да я има вече Хубава Мара, друга ще бъда.“ От тогава селото се казва Марян, на името на една хубава и смела българка.

 

5n

Всички вина на Марян носят отпечатъка на славното Второ българско царство:

 Kera Tamara Sauvignon Blanc, Kera Tamara Chardonnay, Sence of Tears Rose, Queen Elena Cuvee и последното вино на избата, което е отлежавало в специални френски дъбови бъчви – Ivan Alexander Grande Cuvee.